<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Klart for høstferier i alle former

Også i år sier sju av ti nordmenn at de skal på ferie i løpet av høsten, men bare én av fem reiser bort i den fastsatte høstferien for skole og barnehage.

Publisert 30. sep. 2016
Oppdatert 30. sep. 2016
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 374 ord
Paul Kleiven

TNS Gallup har gjennomført sin årlige undersøkelse for NHO Reiseliv, og spurt drøyt tusen nordmenn om deres reiseplaner for høsten. Svarene er nærmest likelydende med fjorårets og de året før: 72 prosent skal reise bort enten i høstferien eller i en eller flere helger i høst og 21 prosent drar på tur i selve høstferien. Av dem som tenker seg på tur i høst, skal 44 prosent feriere i Norge.– Vi ser at høstreiser ikke lenger er bare for dem med barn i skolen, men at et bredt tverrsnitt av befolkningen skal reise. Mange hoteller og destinasjoner satser sterkere på denne årstiden, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold til NTB.Uten poengHøstferien, tidligere kalt potetferie, ble innført for at elever skulle kunne hjelpe til med innhøsting. Siden det ikke er et stort behov for barns arbeidskraft i dag, har flere tatt til orde for å kvitte seg med ordningen, som nå er blitt en god inntektskilde for reiselivet. Skoleledere og politikere har kalt ferien et unødvendig avbrudd i undervisningen en drøy måned etter skolestart. Det har også vært poengtert at mange foreldre som jobber ikke har mulighet til å ta seg fri. Krohn Devold tror likevel ordningen fungerer bra nå:– Det er helt greit for de fleste arbeidsplasser å håndtere høstferien, den varierer mellom landsdeler, blir mest brukt av barnefamilier, og familier uten barn kan ta andre uker og dager. Arbeidsgiverne skal godkjenne ferieuttak, og de fleste prioriterer skolebarnfamiliene først.Teknologisk utvikling har bidratt:– Svært mange kan løse arbeidsoppgaver digitalt, og mor/far kan rekke et par arbeidsdager i byen og resten med familien. Storfamiliene samarbeider, sier hun.I undersøkelsen ble folk også spurt om å vurdere terrorfaren i Norge versus i andre europeiske land. Da svarte 21 prosent at de anser terrorfaren i Norge som mye mindre, mens 45 prosent ser på terrorfaren som litt mindre. 28 prosent tror det er like stor sjanse for å oppleve terror i Norge som i andre europeiske land. Tre av fire sier de har trygghet med som en faktor når de velger reisemål.Av dem som skal feriere i Norge i høst, svarer 44 prosent at de skal på fjellet. Det er ni prosentpoeng flere enn i fjor. Andelen norgesferierende på hytte har også økt, fra 36 til 42 prosent. (©NTB)