Norsk Tipping først i verden med gamblinggrense

Fra søndag kan Norsk Tippings kunder tape maksimalt 20.000 kroner per måned. Den nye totalgrensen skal bidra til bevisstgjøring generelt og forhindre at risikospillere taper for mye.

Den nyinnførte «totalgrensen» innebærer at alle spillere må definere en øvre grense for hvor mye de har råd til, eller er villige til, å tape per måned, men altså maksimalt 20.000 kroner.– Den mest forebyggende effekten ligger i at de må sette sin grense før de får spille, i et edruelig øyeblikk, før de blir varme i trøya og kanskje lar seg rive med til å bruke for mye, sier Bjørn Helge Hoffmann, fagsjef for ansvarlig spillvirksomhet i Norsk Tipping, til NTB.Han understreker at deres erfaring er at langt de fleste av Norsk Tippings om lag 2 millioner registrerte spillere, setter moderate grenser for seg selv, men tallene viser at omkring 20.000 taper så mye at de er å betrakte som risikospillere.ReaksjonerGeneralsekretær Mina Gerhardsen i Actis mener tiltaket er en god start:– Det viktigste er bevisstgjøringen, at spillere gjør seg tanker om hvor mye penger de har råd til å tape. Målet er at spill skal være til underholdning og glede og ikke at det skal skape problemer, sier hun.Som først ute i verden har Norsk Tipping fått reaksjoner fra statlige spillselskaper i utlandet:– Det som er unikt i Norge, er at vi har kontroll med hvor mye folk spiller, hva de taper og derfor har mulighet til å innføre en slik grense, sier Hoffmann.Totalgrensen på 20.000 kroner er fastsatt av Kulturdepartementet, i dialog med Norsk Tipping og Lotteritilsynet:– Noen mener kanskje beløpet burde vært lavere. Særlig de som jobber med spillavhengige, det har vi full forståelse for. Grensen må legges høyt nok til å ha ønsket effekt, men ikke så høyt at kunder går til konkurrenter eller prøver å omgå reglene, sier Hoffmann. (©NTB)


Les også