Sjo tviler på Hydro, men tror på olje

- Vi er positive til olje fremover, sier Jarle Sjo.

I desember i fjor ble det kjent at Jarle Sjo sluttet i Odin Forvaltning .Fra 1. mai i år har han jobbet som forvalter i DNB Asset Management.Sjo er ansvarlig forvalter for Norge-fondene DNB Norge og DNB Selektiv, i et team som også består av Odd Einar Lillebostad, Dag Hammer og Kjell Morten Hjørnevik.Sjo-effekten?Og Sjos inntreden ser ut til å ha hatt en positiv effekt på avkastningen for DNB Norge.Fra å ligge 2-3 prosentpoeng bak referanseindeksen (Oslo Børs Fondsindeks) over ett, tre og fem år, ligger fondet ved utgangen av august i år foran med god margin.I august steg fondet 1,72 prosent, mot referanseindeksens 0,67 prosent.Etter de første åtte månedene har fondet dermed en avkastning på 4,33 prosent hittil i 2016, mot 1,74 prosent for referansen, viser en rapport Hegnar.no har fått tilgang til.Avkastningstallene gjelder strengt tatt for DNB Norge (IV), som er et fond for institusjonelle kunder.DNB produserer nemlig ikke månedsrapporter for DNB Norge (som er rettet mot privatkunder). Om forvaltningshonorarene er forskjellige, så er porteføljene identiske.Solgte i HydroForvalterne skriver i rapporten at syklisk, industri og finans var de sterkeste sektorene i måneden, mens fisk og IT trakk ned. Høyere oljepris bidro til at energiaksjer steg.På selskapsnivå bidro Veidekke, SpareBank 1 Midt-Norge og Det norske mest positivt til avkastningen, mens Bakkafrost, Scatec Solar og Norwegian bidro negativt.Like før Odin-exiten var Sjo positiv til Norsk Hydro, men etter et nedsalg i august er aksjen nå en av DNB Norges mest undervektede i forhold til referanseindeksen.Hva har skjedd?- Aksjen har steget 16 prosent de siste to månedene - av ulike årsaker. Aluminiumsprisene har steget i år, men fra veldig lave nivåer. I tillegg er flere meglerhus ute med positive analyser på Sapa, og det spekuleres i en kommende børsnotering av selskapet. Vi frykter økt tilbud fremover fra kinesiske aluminiumsverk ettersom de fleste er lønnsomme på dagens priser, sier Sjo til Hegnar.no.- Etterspørselen etter aluminium i Kina vil kunne vokse mindre fremover, med reduserte investeringer innen infrastruktur, fortsetter han.Positive til oljeSamtidig er Sjo og hans team positive til olje fremover. Det norske og Subsea 7 er porteføljens mest overvektede aksjer sammenlignet med referanseindeksen.- Oljeselskapene har etter mange år med høye investeringer stoppet all investeringsaktivitet. Oljeselskapene virker altfor opptatt av kortsiktige oljeprissvingninger, og det er veldig få som investerer motsyklisk. Vi tror oljeprisen kan stige, og kombinert med lavere kostnader vil oljeselskapenes kontantstrøm forbedres fremover, forklarer Sjo.- Kombinert med kraftig fall i reservene, vil selskapene bli nødt til å øke investeringene igjen, sier han videre.De mest overvektede aksjene i DNB Norge-porteføljen er (per 31/8) Norwegian, Sparebank 1 Midt-Norge og Opera, mens Orkla, Statoil, (nevnte) Hydro, Yara og DNB er de mest undervektede.På samme tidspunkt var de fem største aksjene i porteføljen Telenor (8,33 prosent vekt), Subsea 7 (7,13 prosent), DNB (7,04 prosent), Det norske (6,15 prosent) og Marine Harvest (6,15 prosent).


Les også