Kristoffer Stensrud trapper ned i Skagen Kon-Tiki

- Han endrer bare tittel, sier Skagen. Sjeføkonom ville ha holdt seg unna.

Kristoffer Stensrud. Foto: Finansavisen.
Personlig økonomi

Knut Harald Nilsson overtar hovedansvaret for Skagen Kon-Tiki. Kristoffer Stensrud fortsetter som porteføljeforvalter og vil dedikere tiden sin til aksjeplukking, skriver Skagen selv i en pressemelding.Nilsson har vært en del av Kon-Tiki-teamet siden 2006, og har ledet fondet sammen med Stensrud siden 2014.- Nå som Kristoffer velger å konsentrere seg om idégenerering og aksjeplukking har jeg styrket tro på at vi vil nå målsettingen om å bedre fondets avkastning, sier en stolt Nilsson i en kommentar.I tillegg til å være en av hovedeierne i Skagen AS, er Stensrud en stor investor i fondet.- Det er aksjeplukking som er gøy. Det er derfor en glede å overlate «papirmølla» til Knut Harald, og kunne bruke all min tid på å finne de beste investeringsmulighetene for Kon-Tiki-kundene. Vi har ikke vært fornøyde med avkastningen de siste årene, og ved å gjøre disse endringene styrker vi arbeidet med å levere bedre avkastning for kundene, sier Skagen-gründeren.Slått av markedetSom Stensrud er inne på, har fondet slitt med avkastningen de siste årene.Selv over fem år er Skagen Kon-Tiki bak sin referanseindeks (MSCI EM Index), med 8,9 vs. 9,7 prosent gjennomsnittlig årlig avkastning.Over tre år leder referansen med 6,2 vs. 9,3 prosent, over det siste året med 7,1 vs. 9,6 prosent.Nå i september falt fondet 3,5 prosent, mens referanseindeksen gikk tilbake 2,8 prosent. Så langt i år leder referansen med 5,0 vs. 1,2 prosent.Og så langt i oktober er Skagen Kon-Tiki tynget av smellen i Samsung Electronics.- Endrer bare tittelSkagen Fondene selv mener endringene som annonseres i dag har beskjeden praktisk betydning.- I praksis er det lite som endrer seg. Det som egentlig skjer, er at Kristoffer endrer tittel. Knut Harald vil bare overta litt mer av «papirmølla», som Kristoffer selv sier. Kristoffer vil med dette grepet få brukt mer tid på det han trives aller best og har bevist at han er god på, nemlig aksjeplukking, sier kommunikasjonssjef for Skagen i Norge, Margrethe Vika, til Hegnar.no.Anbefaler å selgeSjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi anbefaler nå andelseiere i fondet å vekte seg ned.- Jeg tolker pressemeldingen dithen at Stensrud vil ha mindre med fondet å gjøre, og at hans betydning gradvis vil bli faset ut. Egentlig ville jeg ha vurdert å selge meg helt ut, om jeg hadde andeler i fondet. Grunnen er at svært mange aksjefond er personavhengige, Skagen Kon-Tiki er et slikt, sier han til Hegnar.no.- Nå er det opp til de andre forvalterne å bevise hva de er gode for, inntil da ville jeg holdt meg unna. Aksjefondet har gjort det vesentlig dårligere enn indeks siste tre år, og dette vil neppe gjøre fondet bedre, fortsetter Krohn-Pettersen.Hans uttalelser får Skagen Fondene til å reagere. - Med litt velvilje får vi tror at Krohn-Pettersen kan lese. Alle står jo fritt til å tolke slik de vil, men fakta er at Kristoffer jobber like mye og like hardt med idégenerering og selskapsplukking. Når det gjelder Norsk Familieøkonomis råd til leserne sine, får det stå for deres regning. Våre forvaltere jobber hardt hver dag med å skape verdier for andelseierne, det har vi gjort i 23 år nå, sier Vika til Hegnar.no. Foruten Knut Harald Nilsson og Kristoffer Stensrud består forvaltningsteamet i Skagen Kon-Tiki av Erik Landgraff og Cathrine Gether.

aksjefond
kristoffer stensrud
skagen
reid krohn-pettersen
norsk familieøkonomi
Nyheter
Personlig økonomi