Odin kraftig opp i H&M

Suksessforvalter fikk overraskende beskjed i september.

Personlig økonomi

Odin-forvalter Vegard Søraunet pleier å levere meravkastning til andelseierne i Odin Sverige.September ble et sjeldent unntak. Avkastningen ble negativ med 3,15 prosent, mens referanseindeksen OMXSB Cap GI falt tre prosent jevnt.Så langt i år er fondet likevel opp 3,4 prosent, mens referansen er ned 7,2 prosent.Banker børsen likevelDet siste året har Søraunet vært helt suveren, og avkastningen de siste 12 månedene er nå 22,8 prosent.Til sammenligning er referanseindeksen ned 0,1 prosent.De siste tre årene har fondet 20,5 prosent avkastning i snitt per år, mot referansens 10,3 prosent.Søraunet overtok forvaltningen av fondet 10. januar 2013.I sin oppsummering av september drar han frem Hennes&Mauritz (H&M) og Beijer Alma som de største negative bidragsyterne.Oriflame og Nolato trakk opp.Øyner en sterk høstI løpet av måneden solgte Søraunet litt i Oriflame, mens han kjøpte seg opp i Axfood, Clas Ohlson, H&M, Latour, Nolato og Trelleborg.Søraunet mener det fortsatt ser best ut for de mindre og mellomstore selskapene på Stockholmsbørsen.- Her kan vi faktisk finne kombinasjonen av god avkastning på kapitalen, god kontantstrøm, samt vekst i topplinje- og resultater fremover. Prisingen relativt de større selskapene er heller ikke skremmende, selv om vi ser mer på enkeltselskaper enn vi gjør på aggregatet, skriver han.Sammensetningen i fondet er nå 47 prosent små selskaper, 27 prosent mellomstore og 26 prosent store selskaper.Forvalteren er optimistisk på Stockholmsbørsens vegne for de neste månedene.- Vi synes bakteppet med tre korreksjoner siste året kan gi gode forutsetninger for et sterkt marked mot årsskiftet, skriver han.Betydelig opp i klærNedturen i H&M har gjort at Søraunet har økt sin posisjon betydelig. Salget i 3. kvartal var bra frem til midten i august, men ble da truffet av det ekstremt varme været.- Den svake salgsutviklingen gjør at varelageret øker og de blir mest sannsynlig nødt til å ha salg for å bli kvitt varene. Dette slår negativt ut på lønnsomheten. I tillegg har H&M i de siste årene investert mye, i blant annet IT og nye merker, som også tynger lønnsomheten kortsiktig, forteller forvalteren.- Vi tror at vi vil se bedre fundamental utvikling fra H&M i løpet av høsten, og mener det er gode muligheter for å plukke opp en upopulær aksje for de langsiktige, føyer han til.H&M utgjør etter den siste månedens kjøp 4,6 prosent av Odin Sverige, og er med det fondets 5. største investering.Sjefsbytte overrasketDa Reitangruppen solgte sine siste aksjer i Axfood tidlig i september, deltok Odin Sverige igjen i plasseringen sammen med Odin Norden. Førstnevnte nesten doblet sin posisjon i selskapet.8. september varslet Axfood at toppsjefen Anders Strålman trer av. Inn kommer Clas Ohlson-sjefen Klas Balkov, med effekt fra mars 2017.- Dette var noe overraskende etter den sterke utviklingen Axfood har hatt under Anders Strålman. Vi kan tenke oss at Strålmans negative holdning til online-satsing gjorde at han fikk gå to år før pensjonisttilværelsen. Den nye styrelederen, Mia Brunell, kommer fra Kinnevik og har mye online-kompetanse i bagasjen, skriver Søraunet.De fem største postene i Odin Sverige er (per 30/9) Sweco B (6,6 prosent), Fenix Outdoor B (5,5 prosent), Beijer Alma B (5,4 prosent), Latour B (4,9 prosent) og Hennes & Mauritz B (4,6 prosent).

aksjefond
odin
vegard søraunet
sverige
axfood
h&m
Nyheter
Personlig økonomi