<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Slik kan du spare penger på kredittkort

Kredittkort trenger ikke å koste skjorta.

    Publisert 11. okt. 2016 kl. 10.00
    Oppdatert 11. okt. 2016 klokken 10.01
    Lesetid: 4 minutter
    Artikkellengde er 793 ord

    Ifølge Euromonitor International blir 2016 det første året hvor verdens befolkning betaler mer med kort enn kontanter.I Norge har dette vært tilfellet lenge, og spesielt kredittkort har økt i popularitet de siste 10 årene. Fra å utgjøre fire prosent av (totalt 34 millioner) korttransaksjoner i 2005, utgjorde kredittkort ni prosent av (totalt 180 millioner) korttransaksjoner i 2015.Gjennomsnittsbeløpet per transaksjon har i samme periode falt fra 944 til 730 kroner.- Du kan spare 6.000 i åretEffektive renter på 15-25 prosent og oppover kan gjøre det til en dyr fornøyelse, men med riktig bruk kan du faktisk spare penger med kredittkortet.- Mange er ikke klar over at det finnes kredittkort på markedet som gjør at den jevne nordmann kan spare mye penger, sier Kristoffer Gallefoss til Hegnar.no.Han er medgründer og Norge-sjef for sammenligningstjenesten Samlino.no, som har analysert hva en norsk familie kan spare årlig på smart bruk av kredittkort.- Ved et konservativt forbruk kan en familie spare over 6.000 kroner i året, sier Gallefoss.Besparelsen regnes i forhold til et referansebudsjett satt opp av SIFO (Statens Institutt for Forbruksforskning), som også har definert den typiske kjernefamilien.Denne består av mor, far, en gutt på fem og en jente på 11 år.Kredittkort med cashbackAnalysen er gjort for kredittkort med cashback, som gir deg penger tilbake hver gang du gjør et kjøp. Noen kredittkort har cashback på én bestemt produktkategori eller én bestemt kjede, mens andre har fleksibel cashback, der du selv velger produktkategori fra måned til måned.Andre kredittkort igjen har begge deler. Ikano Visa gir for eksempel to prosent cashback på Shell-stasjoner, og i tillegg en ny rabatt hver måned hos alle brukersteder tilknyttet én bestemt bransje. Nå i oktober får du seks prosent på bil og tilbehør (vel å merke ikke drivstoff).Cashback-prosenten ligger for det meste på 1-4 prosent, men med en begrensning på hvor mye cashback du kan få i løpet av et år (for eksempel 5-6.000 kroner).Les også: Pass på at banken ikke flår deg: - Lånet kan forrentes noe frykteligBetal alt før renten løperBruker du yA Kredittkort (med mat som produktkategori), Santander Flexi (med klær og sko som produktkategori), OBOS Mastercard (på møbler, og krever medlemskap), DNB Mastercard (på drivstoff) og Komplett Bank Mastercard (på resten), kommer Samlino frem til en besparelse på altså drøye 6.000 kroner (se tabell).

    Kilde: Samlino.no Finn kortet som passer ditt bruk cashback på bensinstasjonkjeden

    Du sparer altså 6.000 kroner i året ved å bruke fem forskjellige kredittkort. Mange vil si det er mye administrasjon for liten besparelse?- Regnestykket forutsetter at du er en «kredittkort-ninja», erkjenner Gallefoss.Han skynder seg å understreke at dette bare er ett eksempel på hvordan du kan gjøre det.- For å følge «ninja-taktikken», må du selvfølgelig være opptatt av å jakte gode tilbud og å spare penger. Det er de fleste. Men samtidig må du være veldig disiplinert og ekstremt bevisst i din bruk av kredittkort. Har du en tendens til å glemme regningene av og til, bør du holde deg langt unna, sier Samlinos Norge-sjef.Han peker på tall fra Finanstilsynet, som viser at én av fire velger å betale minimumsbeløpet på kredittkortfakturaen.- Det er ikke så lurt, for å si det forsiktig, sier Gallefoss.Tre overordnede tipsSamlino opererer med tre overordnede tips for smart bruk av kredittkort.- For det første må du sammenligne kredittkortene. og gir deg rabatter der du handler, slik at du sparer mest mulig. For det andre må du betale punktlig, og faktisk betale tilbake all utestående kreditt før den rentefrie perioden (typisk 45-50 dager) går ut, sier Samlino-gründeren.Når den effektive renten på kredittkort er som den er, sier det seg selv at vinningen går fort opp i spinningen om beløpet forrenter seg. Har du for eksempel forfallsdato den 15. i måneden, vil kredittkortfakturaen du får 15. november gjelde kreditten benyttet i oktober måned. Så lenge du betaler ned all kredittkortgjeld for den måneden, vil du ikke betale noe renter. Om du i perioden 1.-14. november bruker kortet, vil denne kreditten være rentefri til 15. desember.- For det tredje må du unngå overforbruk. Ikke kjøp mer enn du trenger fordi maten eller bensinen er litt billigere, sier Gallefoss.Hva med ett kredittkort?Ifølge Samlinos Norge-sjef kan du også komme langt med ett eller to kredittkort.- SIFOs budsjetter er ganske konservative. For eksempel har mange familier på fire høyere matutgifter enn 80.000 kroner i året. Bruker familien 100.000 på mat i året, sier det seg selv at besparelsen kan bli god med et kredittkort som har høy cashback på mat. På samme måte bruker nok mange mye mer enn 30.000 kroner i året på bil, og da kan det lønne seg med ett kredittkort som har høy du bruker hyppigst, sier Gallefoss.Har du et høyt matbudsjett, anbefaler han yA Kredittkort.- Her får du tre prosent cashback i flere måneder av året, uavhengig av hvilken dagligvarekjede du handler på. Det er et godt tilbud, avslutter Samlino-sjefen overfor Hegnar.no.