Søndagens aksjetips

AP Photo

Fortsetter oppgangen eller snur Oslo Børs rett ned igjen? Mye kan bli avgjort allerede mandag.

Forrige søndag skrev vi at med RSI på oversiden av 50-nivået, er det fremdeles muligheter for at oppgangen kan fortsette, kanskje opp mot taket i den fallende sekundærtrenden vi har markert - opp mot 625 kommende uke.Den nådde opp mot den tekniske motstanden på 623-nivået og stanget mot det både torsdag og fredag.Uken under ett ga en oppgang på 0,9 prosent, fra 617,32 til 622,69. Hovedindeksen er da opp 2 prosent siden nyttår.Oppgangen den siste måneden er på 1 prosent og de siste 12 månedene er Oslo Børs opp 9 prosent. Hovedindeksen ligger da 5,8 prosent under all-time high på 660,01 den 20. april 2015 (intradag høy var 666,68).Kommende ukeMed den positive undertonen i RSI-chartet, og RSI på oversiden av 50-nivået, er det imidlertid fremdeles muligheter for at oppgangen kan fortsette, men nå møter hovedindeksen motstand både i RSI-chartet og i hovedchartet.Den gamle, stigende sekundærtrenden er brutt og det er ikke staket ut noen annen retning enn den vi har markert. Det tilsier at oppgangen kan stoppe mot 625-nivået og topplinjen i den fallende sekundærtrenden vi har markert.For to uker siden ble det utløst små kjøpssignal. Potensialet for disse er nå tatt ut på kort sikt, men fortsetter oppgangen forbi 623-nivået vil det utløse et nytt kjøpssignal. Brytes også 625-nivået vil det se enda lysere ut. Og skulle hovedindeksen fortsette forbi 633-nivået vil det være et stort lyspunkt - og et nytt kjøpssignal.For at det skal skje må imidlertid den fallende trendlinjen i RSI-chartet brytes - før eller samtidig med et brudd på 623- og 625-nivået. Svaret kan vi få allerede mandag.Da gjenstår i så fall på kort sikt bare at hovedindeksen etablerer seg på oversiden av 625-nivået. Og med den lange positive undertonen i RSI-chartet vil det være støtte for det.Det store bildetForutsetningene for en videre oppgang til ny all-time high er fremdeles de samme.Med den positive undertonen i RSI-chartet, og RSI på oversiden av 50-nivået, er det som nevnt fremdeles muligheter for at oppgangen kan fortsette. Det betyr også at en ny nedtur kan stoppe over den forrige bunnen og være en kjøpsmulighet.Det som må til for å signalisere videre oppgang er at den fallende trendlinjen i RSI-chartet brytes. RSI har brutt tilbake over 50-nivået, noe som tilsier økende stigningstakt og mulighet for oppgang. Men RSI må også bryte den fallende trendlinjen for å redusere usikkerheten på kort sikt.Ved et brudd på den kan en liten demning briste, stigningstakten gjøre et lite hopp og signalisere at hovedindeksen kan fortsette opp på 625 og 633.For å signalisere at den over ett år lange konsolideringen er over, og at oppgangen til ny all-time high kan fortsette, må i tillegg også den fallende trendlinjen i toppen av RSI-chartet brytes (ikke vist her). Men det er fremdeles også fare for at hovedindeksen kan gjøre en stor sving ned igjen, og hvis den, etter rekylen opp de to siste ukene, faller tilbake og bryter 590- og 585-nivået, bør man sterkt vurdere å bare skalke lukene for høsten. Sannsynligheten for det er imidlertid blitt redusert med de to siste ukenes oppgang.


Les også