Elkjøp øyner 800 millioner kroner - på én dag

«Black Friday»-hysteriet er i gang på Elkjøp.

«Black Friday» er over oss, og butikker landet over har nå åpnet dørene for ivrige kunder på jakt etter gode tilbud.På Elkjøps Megastore i Lørenskog er de godt i gang.- Dette er en av de desidert mest spennende dagene i året for oss, der vi har en ypperlig mulighet til å vise frem våre butikker til så mange som mulig, sier kommunikasjonssjef i Elkjøp Nordic, Øystein Schmidt, til Hegnar.no fredag morgen.- Solid tommel oppMen dere har vel en «Black Week», mer enn en «Black Friday»?- Helt riktig. Da butikkene stengte i går, hadde omsetningen denne uken nådd 270 millioner kroner, noe som er en pen oppgang fra i fjor. Det ser ut som om «Black Friday»-konseptet er i ferd med å sette seg hos nordmenn. I 2014 erfarte vi at det ble litt utfordrende å utøve god kundeservice til så mange på én enkelt dag.- Derfor bestemte vi oss for å strekke konseptet ut med fire dager, og kundene virker å svare med en solid tommel opp, forteller Schmidt.Dere har fortsatt varer igjen i butikkene?- Hehe, vi blir ikke utsolgt, nei. Vi har nylig bygd ut vårt sentrallager i Jönköping for en halv milliard kroner. Jeg var selv innom der for 2-3 uker siden, og bare da hadde vi varer der for to milliarder kroner. Vi har mye igjen, så folk trenger ikke å være redde. Det finnes absolutt muligheter for kupp i dag, svarer kommunikasjonssjefen.Kjøper store TV-erHva slags kupp da?- Hvis vi ser på hva folk har plukket opp i natt og i morgentimene, går det mye i TV-er - og særlig store TV-er, opptil 70 tommer. 55 tommers flatskjermer har det gått mye av. Prisene har blitt kuttet til dels kraftig for flere av de største TV-ene. Men spekteret er bredt. Vi selger også mye av mobiltelefoner, laptops, hvitevarer og trådløs lyd, sier Schmidt.- Det finnes ingen periode i året der handlekurven på Elkjøp blir billigere enn i denne uken. Dette er jo også noe kundene kan sjekke, da det er ganske enkelt å sammenligne priser i dag, legger han til.På Elkjøps nettsider fredag morgen finner vi for eksempel Samsung Smart-TV 65 tommer til 14.995 kroner, og en 55 tommer til 9.995 kroner.Vi minner likevel om at VG og Stavanger Aftenblad i går omtalte at Elkjøps priser på enkelte TV-er og vaskemaskiner hadde blitt satt opp i forkant av «Black Friday».- Årets billigste kurvTåler nettbutikken deres pågangen i år?- I fjor lå nettbutikk nede i en time, og IT-avdelingen vår har jobbet på spreng med stresstesting. De testet den faktisk for 5.000 ordre i sekundet, noe som er ekstremt. At en kunde ikke får handlet fordi siden er nede eller går tregt, er frustrerende både for kunden og oss, sier Schmidt.Han kunne fortelle at de største TV-modellene, som det altså har gått veldig mye av i Black Week, og som vi ser allerede ser stor interesse for i dag, har blitt satt ned fra 10.000 helt opp mot 50.000 kroner. Da snakker vi avslag!Elkjøps omsetning på «Black Friday» (i Norge) har gått fra 87 millioner i 2013, via 142 millioner i 2014, til 221 millioner kroner i fjor.I fjor bommet dere grovt på hva «Black Friday» ville bringe av omsetning. Hva sier dere nå?- I fjor hadde vi en grunnprognose på 300 millioner kroner i Norden (hele konsernet), men vi måtte oppjustere flere ganger i løpet av dagen før vi endte opp på 770 millioner kroner. Konseptet er fortsatt relativt nytt blant nordmenn, og erfarer at dette er vanskelig å spå. Vi vil derfor ikke prøve oss med prognoser, men heller si at det vil være kjempegledelig om vi øker fra i fjor.- Konsernet omsetter for 33 milliarder kroner totalt i løpet av året. Når en dag står for kanskje 800 millioner kroner, sier det seg selv hvor viktig den er, avslutter Elkjøps kommunikasjonssjef overfor Hegnar.no.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også