- De siste årene har ikke vært snille med oss

Skagen øyner håp etter noen tøffe år.

Personlig økonomi

Skagen Fondenes årlige nyttårskonferanse gikk av stabelen i Oslo onsdag i forrige uke.I sin oppsummering av børsåret 2016 kom investeringsdirektør Alexandra Morris ikke utenom de politiske hendelsene.- Politiske valg kommer og går som tidevannet, og vi ser stort sett bare krusninger på børsene, så sant valgene ikke fører med seg endringer i politikk. Populismen har vært en slags ventil for dem som har følt seg oversett, men at den skulle bre så om seg at vi i fjor fikk valgskred i to av verdens mektigste land kom som et jordskjelv, sa hun.- Hold roen2016 ble altså et turbulent og begivenhetsrikt år. Håper dere på færre sjokk i 2017?- Ett år blir aldri likt et annet. Overraskelser vil alltid skje, og vi forventer ikke at 2017 blir et roligere år. Vi er forberedt, og vil gjør det vi kan best, nemlig å plukke enkeltaksjer. Vi må jo være oppmerksomme på hva som skjer i verden rundt oss, men vårt håndverk er altså å plukke aksjer, sier Morris i et intervju Hegnar.no gjorde i løpet av konferansen.Hva blir nøkkelen for å lykkes med sine investeringer dette året?- Det blir som jeg sier til mine forvaltere: gjør grundige analyser og vær på hugget. Vær forsiktig med å få panikk, og å selge deg ut og gjøre om alt du holder på med fordi noe skjer. Poenget er å holde roen, sier investeringsdirektøren.Hva bør investorer se opp for i 2017?- Investorer som ikke følger så veldig mye med i det daglige bør tenke langsiktig, og holde seg unna daytrading og enkeltaksjer. De bør diversifisere og balansere risikoen ved å kjøpe fond, svarer Morris.Deres to største aksjefond sliter. Kan du fortelle litt mer konkret hva dere skal gjøre for å få fart på dem?- Nei. Vi er aktive forvaltere, og aktiv forvaltning betyr jo at du er forskjellig fra indeks. Noen år er bra, andre dårlige, svarer investeringsdirektøren.- God cocktailMen både Global og Kon-Tiki er bak indeks over fem år?- Det er riktig, så det er en utfordring. Samtidig har vi det beste eiendomsfondet i Europa, og det beste globale fondet i Norge. Kon-Tiki var bedre enn alle aktive vekstmarkedsfond i Norge, inklusive både Carnegie, Odin, DNB, Delphi og Holberg. Fondet kommer også ut bedre enn snittet i en undersøkelse som omfatter alle de 58 store vekstmarkedsfondene, så vi skal være forsiktige med å si 2016 var et ordentlig svakt år, forteller Morris.- De siste årene har heller ikke vært snille med aktive forvaltere, og vi håper nå at det endrer seg. I årene med finanskriser og pengepolitiske lettelser har investorer gått etter store selskaper, gjerne med stabile og høye utbytter. De har blitt stedfortredere for rentemarkedet, der avkastningen har vært lav. Hvis rentene øker, noe vi har begynt å se, vil dette snu. Da får vi mer volatilitet inn i markedet, og vi får muligens se at vår type aksjer vil begynne å gjøre det bedre, fortsetter hun.Kan du fortelle litt om investeringsmulighetene dere tror kan løfte avkastningen i år?- Inntjeningen er på vei opp i de fremvoksende markedene, mens prisingen er på bunn. Det er en god cocktail. USA-børsene er nå i all-time high, og inntjeningen i amerikanske selskaper er veldig høy. Den kombinasjonen er det større risiko i. Vi tror altså at det er størst «bang for the buck» i vekstmarkedene, sier Morris til Hegnar.no.

skagen fondene
alexandra morris
aksjefond
fremvoksende økonomier
Nyheter
Personlig økonomi