Ekstremværet Vidar er over

Ekstremværet som har herjet på Vestlandet i morgentimene, er nå over. Det ventes normale vannstandsnivåer i løpet av ettermiddagen.

Like før klokken 12.30 meldte Meteorologisk institutt  at ekstremværet sør for Stad er over.Meteorologene har målt blant annet målt 256, 218 og 161 centimeter over såkalt sjøkartnull i henholdsvis Måløy, Bergen og Stavanger under uværet.– Vannstandsmålene våre på disse stedene har vært under forventet. Vannstanden vil senke seg mot normalnivå utover ettermiddagen. Neste flo vil være vesentlig lavere, sier meteorolog Martin Granerød til NTB.Granerød sier de nordligste områdene på Vestlandet fortsatt kan merke uværet, men at det også her vil avta i løpet av ettermiddagen.Brannvesenet pakket sammen på Bryggen like før klokken 11 da flotoppen var passert, skriver Bergens Tidende . Her var vannstanden 10 cm lavere enn forventet. Også i Stavanger tok de seg greit av vannmassene, blant annet med hjelp av en 100 meter lang vannpølse.Uværet har ikke vært vurdert som farlig for dem som bor i de rammede områdene, opplyste meteorolog Frode Hassel tidligere torsdag.Det ble imidlertid meldt om sterk vind og snøfokk som førte til vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i Hordaland og Rogaland.Kaldt og klart til helgenSamtidig melder Meteorologisk institutt kaldere vær over hele landet fra lørdag.– Allerede natt til lørdag kommer kald luft til Vestlandet. I løpet av lørdagen vil den kalde lufta spre seg til hele landet, opplyser statsmeteorolog Justyna Wodzyczko til NTB.Søndag blir det kaldt og klart vær i det meste av landet, og folk kan gå ut og nyte rimfrosten.Sammen med kaldluften og nordvestlig vind meldes det også snøbyger fra Sogn og Fjordane og nordover lørdag.– Også i fjellet i Sør-Norge og nordlige deler av østafjells kan få noe snø, sier Wodzyczko.Temperaturen vil falle merkbart over hele landet og ligge på godt under 0 grader. Også i Nord-Norge blir det kaldt.Det kan også komme litt snø i sør, men det er usikkert, ifølge statsmeteorologen.Storm.no melder imidlertid snø i Oslo fra torsdag neste uke.MildereMen ifølge Meteorologisk institutt vil det ordentlige vinterværet la vente på seg. Allerede mandag ettermiddag blir kaldluften erstattet av mildere luft, og temperaturene vil stige i hele landet.– Vi vil få mye sørvestlig vind, særlig nord for Stad. De fleste stedene vil det regne, sier Wodzyczko.Mildlufta vil henge over hele landet hele neste uke.– Østafjells får stort sett ganske stabilt vært, med mye sol. Det kan også bli noe kaldere igjen, sier statsmeteorologen. (©NTB)