KLP vokser på indeksfond

KLP har seilt opp som en god nummer to bak DNB.

Personlig økonomi

Statistikk lagt frem fredag viser at medlemmene i Verdipapirfondenes Forening (VFF) hadde i alt 981,6 milliarder kroner til forvaltning ved årsskiftet.DNB Asset Management styrket sin posisjon som markedsleder med 244,5 milliarder kroner i forvaltningskapital. Nettotegningen på 17,8 milliarder kroner var det heller ingen som kunne matche.Som en god nummer to legger vi merke til KLP Kapitalforvaltning, der forvaltningskapitalen er oppe i 171,4 milliarder etter den nest beste nettotegningen i løpet av fjoråret: 12,8 milliarder kroner.Deler vi opp i kundetyper, hadde KLP den høyeste nettotegningen blant norske institusjonskunder, med 10 milliarder kroner i 2016.Les også: Rikere i aksjefond - her fikk du knallavkastning i 2016Vokser på indeksfondBlant norske personkunder endte KLP Kapitalforvaltning fjoråret med den nest høyeste nettotegningen: 1,7 milliarder kroner (bare slått av Alfred Berg).- Veksten i forvaltningskapitalen viser at kundene vektlegger god avkastning, lave kostnader og en klar etisk profil. Personkundene har også for alvor fått opp øynene for indeksfond med lave kostnader, og velger å investere mer som de proffe institusjonelle kundene, sier administrerende direktør Håvard Gulbrandsen ifølge KLPs egne hjemmesider.Fra å være en lite kjent spareform som utgjør en liten andel av folks sparing, har indeksfond vokst ganske kraftig. I utlandet - og særlig USA - ser KLP en tiltagende trend, bort fra aktiv forvaltning og mer mot indeksfond.- Vi tror at trenden mot indeksfond vil fortsette og forsterke seg i Norge. I løpet av 2016 har vi startet flere nye indeksfond for personkunder. Vi mener det er vanskelig for aktive forvaltere å lykkes, selv om svært mange forvaltere av norske aksjer gjorde det godt i 2016, avslutter Gulbrandsen.AvkastningenKLPs største indeksfond (som investerer i norske aksjer) er KLP AksjeNorge Indeks, med en forvaltningskapital på 8,1 milliarder kroner. 2016-avkastningen endte ifølge Morningstar på 12,00 prosent. Det mindre KLP AksjeNorge Indeks II, med 1,3 milliarder kroner til forvaltning, steg 11,9 prosent i løpet av fjoråret.Til sammenligning steg Forte Trønder og Forte Norge (de sprekeste aktivt forvaltede norske aksjefondene) hhv. 50,9 og 47,5 prosent i løpet av fjoråret.Særlig sistnevnte opplevde en formidabel vekst i forvaltningskapitalen i 2016, det vil si fra 19,4 millioner ved inngangen av året til 445,6 millioner kroner ved utgangen. 356,8 av de 426,2 millioner kronene var nettotegning, resten var verdistigning.Hovedindeksen på Oslo Børs steg for øvrig 12,1 prosent i 2016.Mer om hvilke norske aksjefond som gjorde det skarpest i fjor, finner du her.

sparing
aksjefond
klp
dnb
Nyheter
Personlig økonomi