<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skagen: - Ultrabillige vekstmarkeder

Investeringsdirektør ser lyst på livet.

    Publisert 11. jan. 2017 kl. 15.55
    Oppdatert 13. nov. 2019 klokken 17.24
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 584 ord

    Skagen Fondene avholdt onsdag sin årvisse nyttårskonferanse.

    2016 ble et nytt svakt år for Skagens to største aksjefond, men investeringsdirektør Alexandra Morris kan likevel glede seg over at åtte av totalt ni øvrige fond slo sine respektive referanseindekser i fjor.

    – Å få Global og Kon-Tiki til å levere meravkastning igjen blir vår høyeste prioritet i 2017, sa Morris fra talerstolen.

    Global-fondet fyller 20 år i 2017, og har levert meravkastning i 15 av dem.

    – Men i 2016 ble vi overrumplet av Brexit, og spesielt to aksjer tynget fondet: Farmasiduoen Teva Pharmaceuticals og Roche. Dette er en påminnelse om at det å unngå taperne er minst like viktig for totalavkastningen som det å treffe vinnerne, fortsatte investeringsdirektøren.

    Politiske jordskjelv

    På skrytelisten for 2016 er det nordisk/globale aksjefondet Skagen Vekst og det høykonsentrerte globale aksjefondet Skagen Focus.

    – Begge hadde et fantastisk år. Oppgangen i Skagen Vekst ble først og fremst drevet av Oriflame, Norsk Hydro og Samsung Electronics. Vi må heller ikke glemme at alle våre rentefond slo sine referanseindekser i fjor, sa Morris.

    Videre kom investeringsdirektøren ikke utenom fjorårets politiske hendelser.

    – Politiske valg kommer og går som tidevannet, og vi ser stort sett bare krusninger på børsene, så sant valgene ikke fører med seg endringer i politikk. Populismen har vært en slags ventil for dem som har følt seg oversett, men at den skulle bre så om seg at vi i fjor fikk valgskred i to av verdens mektigste land kom som et jordskjelv, sa Morris.

    Hva er sant/usant?

    Hun kom videre inn på at Oxford-leksikonet kåret «post-truth» til årets ord i 2016.

    – Objektive fakta har fått mindre innflytelse på opinionen enn appell til personlig tro og følelser. Dette minner om gamle dager, med ettpartisystemer, indoktrinering og hjernevasking. Du har én eneste informasjonskanal til folket, og det er liksom sannheten. På den annen siden har vi i Vesten demokrati og ytringsfrihet, og en ordentlig presse med ordentlige kilder, fortsatte investeringsdirektøren.

    Morris mener skillet mellom sannheter og usannheter har blitt vagere i dagens samfunn.

    – Informasjon spres på millisekunder til millioner av mennesker, på plattformer som ikke har noe ansvar for å verifisere den. Det er en stor utfordring, også for oss som lever av å tolke og bruke informasjon, sa hun.

    Investeringsdirektøren kom avslutningsvis inn på at en 35-årig syklus med rentefall kan være i ferd med å snu.

    – Det er mulig oppgangen har begynt, men hvor fort det går og hvor høyt vi skal er det ingen som vet. Faktum er at det er veldig lenge siden vi har startet et år med en så sterk verdensøkonomi som den vi ser i dag, og det er positivt. Vi så det i fjor: en sterk rotasjon i aksjemarkedet, fra store og stabile utbytteaksjer tilbake til sykliske aksjer, fortalte Morris.

    – Potent cocktail

    Skagen Fondene kan i starten av det nye året glede seg over at vekstmarkedene i 2016 gjorde det bedre enn de utviklede markedene - for første gang siden 2012.

    Morris dro linjene tilbake til 2007. Da var P/E (price/earnings - aksjekurs i forhold til inntjeningen per aksje) ifølge investeringsdirektøren lik for utviklede og fremvoksende markeder: 16,4.

    Nå har P/E for utviklede markeder gjort et byks til 20,3, mens tallstørrelsen er nede i 14,9 for fremvoksende markeder.

    – Fremvoksende økonomier har i flere år slitt med fallende inntjening, inflasjon, for høye kostnader og lav etterspørsel. Men nå er inntjeningen på vei opp, selskapene har fått kontroll på kostnadene sine, inflasjonen er på vei ned, mens etterspørselen er på vei opp. Dette borger godt for selskaper i fremvoksende økonomier, og setter vi dette sammen med den ultralave prisingen i vekstmarkedene, snakker vi om en ordentlig potent cocktail, avsluttet Morris.