Unge stanger i nytt boliglånstak

10-15 prosent av unge lånetakere blir rammet av nye krav. 

Personlig økonomi

Færre får lån og renten øker. Det er konsekvensen av strengere lånekrav og dyrere kostnader for bankene, skriver Dagens Næringsliv.Ifølge kredittsjef i Sparebank 1 Midt-Norge, Endre Jo Reite, sier at 10–15 prosent av unge låntagere blir rammet av kravet om at lånet ikke skal være høyere enn fem ganger inntekten. Han er imidlertid ikke sikker på om alle dropper boliglånet likevel.- Vi tenker nok at mange vil omgå dette med å få med foreldrene som medlåntagere. Det er litt bekymringsfullt, fordi det vil blande sammen foreldrenes og barnas økonomi i økt grad, sier han til avisen.DNB peker på den nye utlånsforskriften som trådte i kraft 1. januar som begrunnelse for innstramningene. - Det blir fremstilt som om bankene vil stramme inn, men vi gjør ikke annet enn å prøve og tilpasse oss så godt vi kan innenfor det nye regelverket. Vi følger det regelverket vi blir pålagt, og det har den konsekvensen at noen flere ikke får lån, og at noen ikke får så store lån som de ønsker, sier DNBs informasjonsdirektør Even Westerveld til DN.

boliglån
unge boligkjøpere
norges banks utlånsundersøkelse
lånekrav
Nyheter
Personlig økonomi