Gir kjendiser skattesmell, men en definisjon på hvem som er kjendis har de ikke

Personlig økonomi

Rundt én million seere fikk sist søndag med seg at Leif Einar Lothe vant TV 2s reality-serie «Farmen kjendis» i suveren stil.Premien for «Lothepus» var en Kia Sportage til en verdi av 350.000 kroner.Men verken TV2 eller deltakerne hadde fått med seg at kjendiser som vinner reality-serier må skatte av premien, slik VG skrev i går.- Dette har eksistert siden lenge før «Farmen kjendis» var påtenkt. Men tolkningen er nå presisert i og med at kjendis-reality med premier er noe nytt, forklarte advokat Finn Eide i Deloitte Advokatfirma overfor avisen.«Kjendisparagrafen»Presiseringen ble sendt ut 6. februar i år.- Gevinster og premier som vinnes av kjendiser som deltar i reality-programmer, konkurranser eller lignende vil som hovedregel være skattepliktige som lønn eller virksomhetsinntekt, heter det.Ifølge skatteloven er det skattefritak for gevinster/premier i forbindelse med «offentlig tilgjengelige tiltak arrangert av massemedier».- Hvis tiltaket kun er åpent for særskilt inviterte, for eksempel tidligere idrettsutøvere eller andre kjente personer, er det ikke et «offentlig tilgjengelig tiltak». Slike tiltak vil dermed normalt ikke være omfattet av skattefritaket, understreker Skatteetaten.«Lothepus» er selvfølgelig svært lite fornøyd.- Hvem skal bestemme hvem som er kjendis? At TV 2 har gitt programmet merkelappen «kjendis» er ikke mitt problem. Jeg lever ikke av kjendistilværelsen, men av annen virksomhet. Så ingen kan dokumentere at jeg er kjendis, argumenterer entreprenøren og «Fjordens Cowboy» overfor VG.Hva er en kjendis?Selv ikke Norges øverste skattebyråkrater kan dokumentere det. De bruker begrepet «kjendis» for å lage en ny paragraf i skatteloven, men har ikke en gang en definisjon av hva begrepet omfatter.Hvor ofte må du være på TV eller i media? Må du ha et eget TV-program? Spiller det en rolle på hvilken kanal du viser ansiktet ditt?Hva er Skatteetatens definisjon av kjendis?- Skatteetaten tar ikke stilling til om en person er kjendis eller ikke, og har ingen definisjon på dette, sier Lene Ringså Solberg til Hegnar.no.Hun er sekssjonsjef for personskatt i Skattedirektoratets rettsavdeling.- Når det gjelder vurderingen av om en inntekt/gevinst fra et reality-program er skattepliktig, er det et kriterie for skattefritak at arrangementet er et «offentlig tilgjengelig tiltak». Arrangementer som kun er åpne for særskilt inviterte personer, som blir invitert i egenskap av å være offentlig kjente personer, vil normalt ikke være omfattet av skattefritaket, utdyper Solberg.Hvor mye skatt?Hvor mye Lothe og andre kjendiser må skatte av sine reality-premier, avhenger av om disse skattlegges som lønns- eller næringsinntekt. Dette vil avhenge av hvordan kjendisen har innrettet sin virksomhet eller sitt arbeid.Hvor store inntekter vedkommende har fra før, spiller selvfølgelig også inn.For lønnsinntekt er marginalskatten (skatteprosenten du må betale hvis du tjener én krone mer) maksimalt 46,72 prosent for inntektsåret 2017. Satsen slår inn ved en inntekt på 934.051 kroner.For 2016, da Lothe kunne innkassere sin premie, var marginalskattesatsen på lønnsinntekter 46,9 prosent (fra 909.501 kroner).Mens inntekter på 565.401-909.500 kroner ga 43,9 prosent marginalskatt i 2016, gir inntekter på 580.651-934.050 kroner 43,72 prosent marginalskatt i 2017.Det er også verdt å merke seg at hvis det aktuelle inntektspåslaget sørger for at du passerer et skattetrinn, blir denne marginalskatten gjennomsnittet av to satser.For næringsinntekt var den maksimale marginalskattesatsen på 50,1 prosent i inntektsåret 2016, mens den er senket til 49,9 prosent i 2017.

skatt
lothepus
farmen
tv 2
skatteetaten
kjendis
Nyheter
Personlig økonomi