Holberg går inn i Facebook

Cash is king.

FILE - In this Nov. 19, 2016 file photo, Mark Zuckerberg, chairman and CEO of Facebook, waves at the CEO summit during the annual Asia Pacific Economic Cooperation (APEC) forum in Lima, Peru. Zuckerberg released a missive Thursday, Feb. 16, 2017, outlining his vision for the social network and the world at large. Among other things, Zuckerberg hopes that the social network can encourage more civic engagement, an informed public and community support in the years to come. (AP Photo/Esteban Felix, File) Esteban Felix

Holbergs globale aksjefond, Holberg Global, steg 3,6 prosent i februar.Fondet ble dermed slått av referanseindeksen Morgan Stanley World Index, som la på seg 4,6 prosent i perioden.Så langt i år er fondet derimot foran referansen, med 2,6 vs. 2,2 prosent avkastning.Det siste året er avkastningen 14,1 prosent, som er 2,9 prosentpoeng svakere enn markedet.De siste fem årene er fondet også bak, med 16,8 vs. 18,7 prosent gjennomsnittlig årlig avkastning.Går inn i FacebookHolberg Global solgte seg i februar ut av postselskapet CTT, jernbaneselskapet Union Pacific og kleskjeden Truworths.Samtidig gikk fondet inn i de amerikanske selskapene Facebook og Trex.- Facebook har en skalerbar og kapitallett forretningsmodell med en bruttomargin på over 86 prosent, som medfører at bunnlinjen og kontantstrømmen vokser enda raskere enn omsetningen. Selskapet har de siste 12 månedene generert en kontantstrøm på 15 millliarder dollar, opp mer enn 50 prosent fra fjoråret, skriver forvalterne Harald Jeremiassen og Leif Andreas Frønningen i sin månedsrapport.Duoen fremhever også at Facebook har økt omsetningen med i snitt 78 prosent årlig siden 2007.- Og selskapet forventes å opprettholde en topplinjevekst på godt over prosent årlig de neste tre årene. Mens det før var vanlig å koble seg på Facebook fra datamaskiner, benytter nå de fleste brukerne mobilen sin for å koble seg på tjenesten, gjerne mange ganger per dag, heter det videre.- Veksten imponererTrex er et mer ubeskrevet blad for norske kunder.Selskapet produserer og selger komposittbaserte terrrassebord, samt relaterte produkter. Selskapet med 830 ansatte og hovedkontor i Virginia har en børsverdi på snaut to milliarder dollar.Trex har ifølge Holberg en dominerende markedsandel på 50 prosent innen komposittbaserte terrassebord i USA, og fortsetter å øke sine markedsandeler innen produktklassen.- Den store fordelen med komposittbord, i motsetning til vanlige terrassebord av tre, er at de ikke skal males eller oljes. Dessuten er vedlikeholdet minimalt. Trex tar følgelig også markedsandeler fra det langt større markedet for tradisjonelle, trebaserte terrassebord, skriver forvalterne.- Vi har fulgt med Trex over noen år og møtt ledelsen ved flere anledninger. Vi er imponert over hvordan selskapet, med James Cline i spissen, har maktet å øke resultatet med over 30 prosent årlig siden 2012, heter det videre.De fem største av i alt 45 poster i Holberg Global er (per 28/2) Netease (kinesisk spillportal, 5,4 prosent), Apple (4,8 prosent), Novo Nordisk (4,5 prosent), Arrow (engelsk inkasso, 4,3 prosent) og Bakkafrost (4,2 prosent).