Ny Holberg-favoritt skal gi regnværsbeskyttelse

Boliger. Spania. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX.

Holberg tar en spansk en.

Holberg Global leverte en avkastning på 4,6 prosent til sine andelseiere i mars.Fondet toppet dermed referanseindeksen, Morgan Stanleys verdensindeks, som steg 3,5 prosent i samme periode.Foran i år, ellers bakSå langt i år leder Holbergs globale aksjefond med 7,4 vs. 5,9 prosent avkastning.Ser vi lenger tilbake, ligger fondet litt bak markedet.Verdensindeksen leder med 19,3 vs. 18,4 prosent over 12 måneder, 19,0 vs. 18,4 prosent (årlig) over tre år og 18,8 vs. 17,5 over fem år.Over 12 måneder trekkes NetEase frem som den største positive bidragsyteren, mens Novo Nordisk har bidratt mest negativt.Tar en spansk enDen spanske boligbyggeren Neinor Homes kom inn som nykommer i porteføljen i mars, i forbindelse med sin børsnotering.- Tradisjonen tro begynner vi med en mindre investering (1,0 prosent av porteføljen) og vil øke posisjonen etterhvert som selskapet leverer resultatrapporter i henhold til plan, skriver ansvarlig forvalter Harald Jeremiassen og co-pilot Leif Anders Frønningen i en månedsoppsummering.Neinor Homes bygger ifølge forvalterne typisk boligkomplekser i randsonen av de store byene, med et antall boenheter på hvert anlegg og felles fasiliteter som svømmebasseng.Brorparten av kundene er spanske førstegangskjøpere som kvalifiserer til boliglån.- Både spansk økonomi generelt sett, og boligmarkedet spesielt, viser nå tydelig tegn til normalisering, og det forventes at nybyggingsvolumet vil firedoble seg innen 2020 (fra rundt 40.000 nye boliger årlig de siste årene). Neinor Homes er markedsleder og en av få institusjonelle investorer med tilgang til både kapital, kompetent personale og landbank, argumenterer Holberg.Regnværsbeskyttelse?Forvalterne mener aksjen gir regnværsbeskyttelse, og påpeker at Neinor Homes har høy visibilitet. Godt over 60 prosent av boligene som skal bygges i 2017 og 2018 er allerede forhåndssolgt.- Selskapet er solid finansiert, og har en egenkapitalandel på over 60 prosent. Selskapet har også benyttet nedgangstiden til å sikre seg en attraktiv landbank på gunstige vilkår. Landbanken har en bokført verdi på 1,2 milliarder euro, og inkluderer over 9.100 boligenheter, heter det videre.Neinor Homes forventes å generere en kontantstrøm fra drift på over 200 millioner euro i 2017.Tre aksjer røk utFor å spisse porteføljen har vi Jeremiassen og Frønningen i løpet av mars solgt seg ut av programvareselskapet SAP, meglerselskapet ABG Sundal Collier og industriselskapet Hexpol.De fem største investeringene i Holberg Global er (per 31/3) Arrow (britisk inkasso - 5,3 prosent), Apple (4,9 prosent), NetEase (kinesisk spillportal - 4,8 prosent), Novo Nordisk (dansk farmasi - 4,4 prosent) og Bakkafrost (3,8 prosent).


Les også