KjøpLogg inn

Studie viser at nordmenn ønsker å spare mer

Nær halvparten av de spurte varsler at de vil spare mer penger i år enn i fjor, viser en fersk undersøkelse. Bolig og ferie er de mest populære spareformålene. 

Publisert 30. april 2017 kl. 09.53
Oppdatert 30. april 2017 klokken 09.55
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 422 ord
Foto: Scanpix

Det kommer fram i det ferske forbrukerbarometeret Ipsos har utarbeidet for DNB.Nesten halvparten av de spurte sier de vil spare mer i år enn i fjor, og blant de yngste svarer to av tre at de skal spare mer.– Én av grunnene til at folk ønsker å spare mer, kan være at renten er lav og at de har mer igjen på konto etter at utgiftene er betalt, sier DNBs forbrukerøkonom Ylva Molenaar til NTB.– Mange innser at det kan være lurt å sette av litt ekstra på konto til uforutsette utgifter, samt til ferie og andre fremtidige sparemål, tilføyer hun.BoligprisgaloppBolig er det mest populære spareformålet.Mens det i fjor var 17 prosent som varslet at de ville spare til bolig, er tilsvarende andel i år 29 prosent. Vel én av fire vil spare til reise eller ferie, mens én av fem vil sette til side penger for å ha litt ekstra i bakhånd.Blant nordmenn i alderen 18 til 29 år oppgir 62 prosent at de vil spare til bolig.– Mange unge opplever at det er vanskelig å komme inn på boligmarkedet da det har vært en kraftig økning i boligprisene, sier Molenaar.– Krav til egenkapital og en restriksjon på fem ganger inntekten gjør kanskje at unge ser behovet for å spare til bolig. Et godt tips er å spare i BSU, hvor det er bedre rente enn på sparekonto og skattelette på inntil 5.000 kroner i året, sier forbrukerøkonomen.Boligprisene har steget voldsomt i det siste, spesielt i storbyene og i området rundt Oslo. I hovedstaden har prisene steget med over 20 prosent det siste året.SparetipsOgså i gruppen 30–39 år varsler flest at de vil spare til bolig, nemlig 32 prosent. Men blant nordmenn over 40 år er ferie det mest populære spareformålet.Mens det i fjor var nær 50 prosent som ikke oppga noe konkret mål med sin sparing, har denne andelen i år sunket til 37 prosent.Det er fornuftig å ha et mål med sparingen, mener Molenaar, som også byr på noen flere sparetips:* Sett en plan for sparingen og hold deg til den.* Én idé er å merke sparingen med hva du ønsker å spare til.* Det kan være lurt å visualisere sparingen med å henge opp et bilde av for eksempel et feriemål.* Lav innskuddsrente gjør at man taper på å ha penger på vanlig bankkonto. Sparing i fond og aksjer kan gi høyere avkastning, men medfører også økt risiko.– Men sparer du langsiktig, vil jeg anbefale større risiko framfor å la pengene stå på en vanlig rentekonto, sier Molenaar.(©NTB)