Aksjefond: Tre vinnere, fire tapere

Analytikerne i Morningstar drar frem tre vinnere og fire tapere blant norske aksjefond.

Fondsanalytikerne i Morningstar er ute med sin seneste rating av norske aksjefond, med utgangspunkt i kurser per utgangen av april.Den siste måneden har tre fond blitt oppgradert, og fire nedgradert.OppgradertStorebrand Vekst: fra 4-er til 5-er (forvalter: Andreas Berdal Lorentzen)ODIN Norge A: fra 2-er til 3-er (forvaltere: Vigdis Almestad/Thomas Nielsen)Pareto Aksje Norge I: fra 2-er til 3-er (forvaltere: Einar Løvoll, Torbjørn Frønningen, Besim Zekiri, Emil Bull)Pareto Aksje Norge I var klart sprekest av disse i april, etter å ha steget 5,4 prosent.Odin Norge A er best hittil i år, med en avkastning på 6,6 prosent.Storebrand Vekst er svakest, både i april og så langt i år, med hhv. 1,75 og 2,7 prosent avkastning.NedgradertDNB Norge Selektiv (III): fra 3-er til 2-er (forvaltere: Jarle Sjo/Dag Hammer/Odd Einar Lillebostad)Arctic Norwegian Equities A: fra 4-er til 3-er (forvalter: Albert Collett)Arctic Norwegian Equities B: fra 4-er til 3-er (forvalter: Albert Collett)Arctic Norwegian Equities I: fra 4-er til 3-er (forvalter: Albert Collett)Arctic-fondene steg 1,6-1,7 prosent i april, med Arctic Norwegian Equities som det sprekeste.Det samme fondet har også den minst svake avkastningen så langt i år, med minus 1,4 prosent.DNB Norge Selektiv (III) var svakest med 1,5 prosent avkastning i april.Til gjengjeld har samme fond klart seg best så langt i år, etter å ha gått i pluss med 1,6 prosent.Vi minner om at DNB Norge Selektiv (III) er morfondet i en såkalt fond-i-fond-struktur. DNB Norge Selektiv (I) og (II) er underfond.Les også: Ti stjernefond og tre som går på en stjernesmellMorningstar tok grepMorningstar så seg i fjor høst nødt til å gjøre noen endringer i sin Morningstar Rating.- Vi har mottatt et tiltakende antall henvendelser, og vi ser økende tendenser til at investorer betaler for rådgivning på andre måter enn via kjøps- og salgskostnader. Samtidig har kjøps- og salgskostnadene i det store og hele forblitt på samme nivå. Dette er et fenomen som strekker seg over flere markeder, slik at vi nå fjerner kjøps- og salgskostnader i USA og EMEA (Europa, Midt-Østen og Afrika) fra beregningene, slik at oppgitte kostnader ikke tas med i vurderingen, forklarte analytiker Thomas Furuseth.- For norske og nordiske fond kan det tenkes at endringen fører til svakere relativ stjernerating, siden de fondene med høyest transaksjonsbaserte kostnader gjerne kom fra Luxembourg og markeder lenger sør i Europa. Endringen betyr dog ikke at kjøps- og salgskostnadene er irrelevante, ingen kostnader er det, men det betyr at vi ønsker å gjøre Morningstar Rating mer relevant ved å holde hvordan investorer betaler for rådgivning i større grad utenfor kalkulasjonen, fortsatte han.