Ekstrem pollenspredning i helgen

I helgen er det ventet ekstrem spredning av bjørkepollen i store deler av Sør-Norge. Her er rådene du bør følge for å unngå de verste allergisymptomene.

I helgen er det ventet sommertemperaturer over store deler av Sør-Norge, samtidig som bjørkeblomstringen er på sitt høydepunkt.Dette betyr voldsomme mengder bjørkepollen, og pollenvarselet fra Norges Astma- og Allergiforbund varsler ekstrem spredning på Østlandet. Ifølge pollenanalytiker Hallvard Ramfjord kan også spredningen bli ekstrem på deler av Sørlandet.– Erfaringen de siste ti årene er at det er mest spredning av bjørkepollen i Oslo, ytre Østlandet, Kristiansand-området og Sørlandet. Jo lenger nord du kommer, jo mindre pollen er det, forteller Ramfjord.Råd for å minske allergisymptomeneBjørkepollensesongen varer i cirka tre uker og vil være over rundt 17. mai. Ramfjord og Norges Astma og Allergiforbund har rådene klare for dem som er allergiske:* Ta medisinene regelmessig og forebyggende selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager.* Ikke sov med vinduet åpent. Må du ha vinduet åpent, bør du bruke en form for beskyttelse foran vinduet som fanger opp pollen.* Det finnes filtre man kan feste i lufteanlegget i bilen som hindrer pollen i å komme inn i bilen.* Ikke heng klær til tørk ute.Reis fra pollenetEr du veldig allergisk og rett og slett vil rømme fra bjørkepollenet, så er løsningen å dra oppover og nordover. På fjellet er nemlig ikke bjørkepollensesongen i gang enda.– Vi har en målestasjon på Geilo, og blomstringen har ikke startet i fjellet ennå, sier Hallvard Ramfjord.Det er først når pollensesongen er over på Østlandet, rundt 20. mai, at den starter på fjellet.(©NTB)


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også