Sjo kjøper seg opp i rigg - satser på disse aksjene

Jarle Sjo ser bunnen.

I desember 2015 ble det kjent at Jarle Sjo sluttet i Odin Forvaltning.Fra 1. mai i fjor har han jobbet som forvalter i DNB Asset Management.Sjo er ansvarlig forvalter for blant annet DNB Norge, der han også har med seg Odd Einar Lillebostad.Sjo-effekten?Og Sjos inntreden ser ut til å ha hatt en positiv effekt på avkastningen for DNB Norge.Fondet ligger 1,1 og 1,45 prosentpoeng bak referanseindeksen (Oslo Børs Fondsindeks) over hhv. tre og fem år, men endte godt foran i 2016.I april steg fondet 2,6 prosent, mens referanseindeksen klatret 2,0 prosent.Så langt i år er fondet opp 3,5 prosent, mot 2,7 prosent for fondsindeksen.Avkastningen de siste 12 månedene er 17,7 prosent, mot 15,8 prosent for referansen, viser en rapport Hegnar.no har fått tilgang til.Subsea og laksForvalterne forklarer meravkastningen i april med eksponeringen mot Subsea 7 og laks.Førstnevnte leverte gode tall for 1. kvartal, mens oppdrettsselskapene opplevde hyggelig kursoppgang etter lengre tids svakhet.I tillegg til Subsea 7 blir Marine Harvest, Bakkafrost og Aker BP trukket frem som gode bidragsytere.Statoil og Telenor dro mest ned.Satser på riggFondet ser nå flere gode kjøpsmuligheter i rigg, og har investert i flere nye selskaper.Borr Drilling (Tor Olav Trøim), Northern Drilling (John Fredriksen) og Midtøsten-baserte Shelf Drilling dukker alle opp i porteføljen, i tillegg til Rowan.Hvorfor denne satsingen på rigg? - Vi tror utnyttelsen i riggmarkedet er i ferd med å bunne ut. Det rapporteres om noe mer aktivitet og større interesse fra oljeselskapene. Selv om ratene ikke stiger med det første, har aksjemarkedet en tendens til å prise opp slike selskaper når utnyttelsen øker. Vi fant ikke interessante selskaper på Oslo Børs som ville gi oss en slik eksponering, ettersom flere fortsatt trenger refinansiering, sier Sjo til Hegnar.no.- Vi synes de nye selskapene har skaffet seg rigger til en lav pris i forhold til både byggekost og implisitte riggverdier hos de børsnoterte riggselskapene, legger han til.Tviler på HydroVidere merker vi oss at Norsk Hydro nå er den mest undervektede aksjen i DNB Norge-porteføljen (i forhold til referanseindeksen).Hva skyldes dette?- Undervekten ble økt kraftig da indeksvekten gikk fra 4,5 til 9,0 prosent. Vi endrer ikke porteføljen vår på grunn av endringer i indeksvekt. Norsk Hydro har hatt en kraftig oppgang i aksjekursen på grunn av hendelser i Kina som forventes å redusere tilbudet. Norsk Hydro er et veldrevet selskap, men det er vanskelig å forutsi markedet fremover når det i så stor grad styres av det kinesiske markedet og den kinesiske staten, forklarer Sjo.Sammen med Lillebostad påpeker han videre i rapporten at forventninger til økt økonomisk vekst fortsetter å drive aksjemarkedet, «som til tross for høy prising ser ut til å levere inntjeningsveksten markedet forventer».- Selv om vekstanslagene i USA faller noe, øker optimismen i Europa, Japan og fremvoksende markeder. Fortsatt tror vi politisk usikkerhet vil dominere markedene, skriver forvalterne.De viser til andre runde i det franske presidentvalget og USA-president Donald Trumps varslede skattereform som to faktorer markedet vil følge nøye.- Lettelsens sukkFørstnevnte fant sted i går, med en klar seier til sentrumskandidaten Emmanuel Macron og ytre høyre-alternativet Marine Le Pen.Børsene reagerte først opp, men har moderert seg utover dagen, og flere av de ledende indeksene i Europa står nå i rødt. Tyske DAX faller 0,3 prosent, mens franske CAC 40 er ned 1,1 prosent.Får Macrons valgseier konsekvenser for aksjeplukkere som dere fremover?- Alternativet hadde vært ille for aksjemarkedet, ettersom markedet da hadde fryktet for EUs fremtid. Jeg tror investorene trekker et lettelsens sukk, selv om Macron har store utfordringer fremover, sier Sjo til Hegnar.no.De fem største aksjene i DNB Norge-porteføljen er (per 30/4) Telenor (9,67 prosent vekt), Subsea 7 (7,77 prosent), DNB (5,64 prosent), Marine Harvest (5,52 prosent) og Schibsted A (5,23 prosent).