Skiglade Oslo-folk kan fryde seg over en halvmeter snø

Skiløyper som preppes og en halvmeter snø gir en merkelig vårstemning i Oslomarka. Løvtrærne bøyer seg under det største mai-snøfallet på 50 år.

Paul Kleiven

Utenfor Meteorologisk institutt på Blindern er det 50 år siden sist snøen la seg på bakken i mai, ifølge NRK.– Nå er det cirka en halv meter snø inne på Frognerseteråsen, Frønsvollmyrene og de områdene der. Det er mer enn i hele vinter, sier Knut Johansson i Bymiljøetaten i Oslo kommune.Innehaveren av Frognerseteren, Walter Kieliger, moret seg med å kaste snøballer på terrassen utenfor restauranten. Det var dårlig med uteservering, for på bordene lå det et tjukt snølag.Flere turister som hadde brøytet seg vei opp til det tradisjonsrike stedet, benyttet anledningen til å fotografere alt det hvite.Preppemaskiner i fartaSnødybdene som er målt på offisielle målestasjoner, er 40 centimeter på Tryvannshøgda, 32 på Bjørnholt, 15 centimeter på Sem i Asker.Så mye snø er det kommet at løypemannskapene er i gang med å preparere løyper – en snau uke før 17. mai.– At vi prepper løyper etter påske er helt unormalt. Men det har aldri tidligere vært preppet i mai, sier Johansson.Våren kommer tilbakeBåde i Nordmarka og Vestmarka ble det skiløyper torsdag – altså så seint som 11. mai. Men særlig lenge vil det nok ikke vare. Til helga er det varslet mer normal vårtemperatur igjen.– Det har vært ganske eksepsjonelt kjølig de siste dagene, men trenden i dagene framover er positiv. Det skal kanskje ikke så mye til, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.Han sier nedbøren kommer til å gi seg utover dagen. Søndag kan temperaturen komme over 15 grader flere steder.(©NTB)