Tipsene som kan kutte skatten på hytta

Ekspert forklarer.

De fleste hytter står tomme mange uker i året.Dette kan være en kilde for hytteeiere til å spe på økonomien, og da passer det bra at utleiefirmaet Novasol forteller Finansavisen om høy etterspørsel.Trenden gjelder både på fjellet og ved sjøen.- Av våre tall ser vi at det er størst etterspørsel etter steder med høy standard. (...) Objekter med boblebad, innendørsbasseng og badstue er spesielt ettertraktede, sier daglig leder Pia Buen i Novasol Norge til avisen.Hun peker også på at store hytter er populære, da mange liker å reise sammen.- Airbnb øker risikoenBruker du helt eller delvis hytta til fritidsformål, og selv bruker den i rimelig omfang over tid, vil utleieinntekter inntil 10.000 kroner være skattefrie. 85 prosent av alt overskytende regnes som skattepliktig inntekt, som beskattes med en sats på 24 prosent (for inntektsåret 2017).Leier du ut hele året, snakker vi om en ren utleiehytte som beskattes fra første krone (regnskapsbehandling). Men da får du til gjengjeld fradrag for utgifter.Blant utgifter som kan trekkes fra er eiendomsskatt, kommunale avgifter, forsikring og kostnader knyttet til bruk av en evt. utleieformidler som Novasol eller Airbnb. Bruker du sistnevnte, skal forsikringsselskapet Gjensidige ha beskjed.- Det er fordi risikoen når man leier ut via Airbnb blir ansett som høyere, sier kommunikasjonssjef Bjarne Aani Ryssdal til Finansavisen.Da vil forsikringspremien trolig også øke. Ellers er du ifølge Ryssdal i utgangspunktet dekket av en vanlig forsikring (bygnings- eller innboforsikring), dog ikke ved tyveri (fra ulåste rom).Trekk fra vedlikeholdVedlikehold kan også gi fradrag - hvis hytta er nedslitt.- Kjøper du en hytte med et stort vedlikeholdsetterslep, kan du oppgradere den. Alle kostnader for å bringe eiendommen tilbake til den standarden den hadde som ny, kan fradragsføres mot leieinntekter, sier advokatfullmektig Joachim K. Johannessen i Skattebetalerforeningen til avisen.Han påpeker videre at det er fullt mulig å fradragsføre kostnader på vedlikehold på 2-300.000 for en nedslitt hytte, så lenge formålet er utleie.- Og såfremt eiendommen er leid ut i en periode etterpå, er det senere mulig å gå over til å ta i bruk eiendommen som egen fritidseiendom, føyer han til overfor Finansavisen.Slippe gevinstskatt?Oppussing som bringer hytta til en høyere standard enn den hadde som ny, regnes derimot som påkostninger og gir ikke fradrag. Disse plusses på eiendommens inngangsverdi, og reduserer gevinsten ved et evt. salg.Selger du en regnskapsbehandlet fritidseiendom, må du nemlig skatte av gevinsten.Johannessen understreker overfor Finansavisen at du i tillegg til evt. påkostninger kan trekke fra dokumentavgift ved kjøp, kostnader ved annonsering og evt. styling.For å slippe gevinstskatten, må du ha eid hytta i mer enn fem år, og selv ha brukt den som fritidseiendom i minst fem av de siste åtte årene før salg.