Delphi solgte seg ned i Hydro og olje

Det ser lyst ut i særlig én sektor.

Publisert 10. juli 2017 kl. 14.40
Oppdatert 10. juli 2017 klokken 14.43
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 669 ord
Håkon Hovengen Sætre og Espen Furnes måtte tåle 1,2 prosent nedgang for Delphi Norge i juni.Dette var likevel bedre enn fondsindeksen på Oslo Børs, som falt 1,4 prosent.Så langt i år er fondet nå opp 1,1 prosent, mot 1,9 prosent oppgang for referanseindeksen.De 12 siste månedene har fondet steget 20,6 prosent, mot 16,0 prosent for fondsindeksen.Over tre år har Delphi Norge klart 9,0 prosent i snitt per år, mot 5,1 prosent for referansen.Kjøper aksjer i spillJuni ble en tung måned for oljerelaterte aksjer, og alle fondets investeringer i sektoren endte perioden med negativt fortegn.- På den negative siden finner vi også shippingselskapet BW LPG, og sportsbutikkjeden XXL. Sistnevnte ble plaget med en snøfattig vinter, men var også generelt svak utover våren. Noe av svakheten tilskrives forventninger om økt internetthandel. Selv om XXL gjør mye for også å lykkes på nett, tynger temaet aksjekursen og sektoren som sådan, forklarer forvalterne i sin månedsoppsummering.Blant positive bidragsytere i juni utmerket Scatec Solar seg spesielt positivt ut. Selskapet bygger, drifter og har eierskap i solparker. Tørrlastrederiet Golden Ocean kunne også vise til sterk oppgang, etter å ha stampet i motvind en periode.- Vi fortsatte å selge oss ned innenfor olje, og er nå blant annet helt ut av seismikkselskapet TGS. På kjøpssiden finner vi Gjensidige Forsikring, som utgjør en mer defensiv eksponering i porteføljen. Vi tok også en mindre posisjon i onlinespillselskapet Gaming Innovation Group, heter det videre.De fem største investeringene (per 30/6) i Delphi Norge er DNB (7,56 prosent), Delphi-eier Storebrand (6,44 prosent), Subsea 7 (5,93 prosent), Orkla (4,76 prosent) og Kitron (4,63 prosent).Finans gikk i plussDen omtalte oljenedturen gikk også litt utover Delphis nordiske aksjefond i juni.Nordic-fondet måtte tåle en nedgang på 0,9 prosent, mens referanseindeksen (VINX Benchmark Cap Net) endte ned 0,1 prosent i samme periode.- Svakheten innenfor råvarer fortsatte utover i juni, og også denne måneden ble energisektoren den svakeste på de nordiske børsene. Høy aktivitet og lagertall fra USA, samt rapporter om markert økning i oljeproduksjonen i Libya, trakk oljeprisen helt ned til 45 dollar fatet på sitt laveste, før vi igjen så en oppgang mot slutten av måneden, skriver Hovengen Sætre.Han påpeker at industrisektoren holder seg sterk, og at forventningene er forholdsvis høye foran selskapenes rapportering for 2. kvartal.- Bakteppet er sterkt, med fortsatt god fart i verdensøkonomien, hvor spesielt Europa fortsetter sin positive utviklingen. Utviklingen ble også bekreftet av den europeiske sentralbanken mot slutten av måneden, noe som sendte lange renteroppover og styrket euroen. Renteoppsvinget bidro også til å sende finanssektoren opp i pluss, fortsetter forvalteren.Øker i industriFondet økte industrieksponeringen ytterligere i juni, blant annet ved å kjøpe seg videre opp i Volvo, Investor og Maersk.- Vi tok også inn finske Cargotec. Selskapet leverer kraner og utstyr til havner og lastebiler. Begge områdene utvikler seg sterkt. Selskapet produserer også utstyr til shippingsektoren, hvor forholdene stadig er krevende, men hvor det ogsåligger en oppside, skriver Hovengen Sætre.Han kjøpte også aksjer i MPC Container i juni.- Dette er et nyetablert selskap, som bygger opp en attraktiv posisjon innenfor mindre containerskip som maksimalt er 5-10 år gamle, forklarer forvalteren.TGS og Statoil utPå salgssiden dominerer energi, og fondet har nå solgt seg helt ut av TGS og Statoil.- Vi reduserte også ytterligere i Subsea 7, i takt med sektorens svake utvikling. Samtidig mener vi at selskapet kan utviklet seg sterkt i 2. halvår, dersom sentimentet innenfor sektoren skulle bedre seg noe. Ellers solgte vi oss helt ut av finske Huhtamaki, reduserte videre i Boliden, Outokompu og Norsk Hydro. I tillegg gjorde vi en rekke mindre justeringer, avslutter Hovengen Sætre.De fem største investeringene i Delphi Nordic (per 30/6) var Novo Nordisk B (9,29 prosent), Vestas Wind Systems (7,12 prosent), Saab B (5,11 prosent), Danske Bank (5,03 prosent) og DSV (4,15 prosent).Snart ny forvalterVi tar til slutt med at Hovengen Sætre, som har forvaltet Delphi Norge siden 1. desember 2007, overtok ansvaret for Delphi Nordic med virkning fra 23. mars.Dette skjedde samtidig som det ble kjent at Øyvind Fjell går til Skagen Fondene.Tian Tollefsen er ansatt som ny forvalter for Delphi Norge, og overtar ansvaret 1. august.Tollefsen kommer fra jobben som analytiker i Anaxo Forvaltning, og var før det analytiker i SEB.