Spørsmål om strøm har mer enn doblet seg siden samme periode i fjor, viser Forbrukerrådets halvårsoppsummering.– En oppgang på 116 prosent er ikke vanlig. Mange henvendelser er knyttet til de dårlige vilkårene til enkelte av selskapene som lokker med billig strøm i spotmarkedet, sier forbrukerdirektør Randi Flesland.– Det er ikke greit å lure folk på denne måten, og det er heller ikke greit at de er de første som dukker opp når du søker på strøm på nettet, sier forbrukerdirektøren, som anmoder folk om å unngå selskaper med kort frist på prisendring, og som ikke varsler kundene sine på SMS eller epost.Forbrukerrådet introduserte tjenesten strømpris.no for et par år siden. Flesland vedgår at prissjekken uforvarende kan ha medvirket til at flere selskaper har kastet seg på i kampen om lokketilbud.– Det er mange selskaper som utnytter muligheten til å komme på topp med litt uærlige metoder. Nå jobber vi med å endre portalen for å luke ut disse produktene, sier Flesland.Til høsten skal strømpris.no framstå i ny versjon der produktene tydelig merkes dersom det dreier seg om kampanjepriser.Barnejakker fikk strykSamtidig har bare én av ni barnejakker kommet ut med smilefjes i Forbrukerrådets test. Én jakke meldes inn for ulovlig nivå av giftstoffer og tre for villedende markedsføring.Forbrukerdirektør Randi Flesland mener jakken av merket Fix, som besto testen, viser at det er fullt mulig å lage barneklær uten fluorinnhold. Hun appellerer til produsentene om å kutte giftstoffene.– Vi opptar fluorstoffene fra miljøet. De brytes sakte ned, og lagres i kroppen. Stoffene kan gi alvorlige følger som kreft, spontanabort og fosterskader, sier hun. avdekket at en jakke fra Stormberg hadde så høyt fluorinnhold at det er ulovlig etter at grenseverdiene ble senket i 2014. Saken er nå meldt inn for Miljødirektoratet.– I den fant vi ulovlige mengder skadelige stoffer, slik at den faktisk er forbudt å produsere i dag. Dersom de ikke kan bevise at jakken er produsert for over tre år siden, er det også forbudt å selge den, sier Flesland.Stormberg sier jakken kom godt ut i tester de selv har gjennomført tre år på rad. De er derfor overrasket over at jakken ikke tilfredsstilte kravene.– Vi har bedt Forbrukerrådet sende over sin laboratorietest og identifikasjonsnummer på jakken slik at vi kan avdekke hva som har skjedd i dette tilfellet. Testene som er utført ved hver produksjon, viser at jakkene både er langt innenfor myndighetenes krav, og tilfredsstiller Stormbergs strenge krav til kjemikaliebruk, sier kommunikasjonssjef Petter N. Toldnæs.Kritisk til BergansForbrukerdirektøren er også sterkt kritisk til Bergans, Didrikson og Kaxs. Deres jakker inneholdt fluor, selv om de var merket med å ikke inneholde stoffet.– De var innenfor grenseverdiene som gjelder. Men hvis det står at produktet ikke inneholder fluorholdige stoffer, så må det være sant, sier hun.Forbrukerrådet mener strengere regulering har gitt noe forbedring i markedet, men ber regjeringen om å gjøre mer for å nå målet om at giftstoffene skal fjernes fra folks hverdag.(©NTB)