Valutasjokk i sommerferien

Den norske kronen er rammet av heteslag.

Det er ingen tvil om at Sydenferien svir ekstra godt i lommeboken i år. I den siste rapporten fra Dovre Forvaltning understreker investeringsdirektør Stig Myrseth at vår hjemlige valuta aldri har vært så svak mot euroen på denne tiden av året.Han mener formsvikten skyldes at norske kroner sliter med populariteten. Utenlandske banker har vært storselgere de siste månedene, noe som har gitt kraftig press nedover i kursen - En viktig grunn er bekymringer rundt boligmarkedet og det høye gjeldsnivået i husholdningene. Boligprisene faller markert i Oslo, og tror du på et fullblods krakk, er short-posisjoner i kroner en av de beste måtene å uttrykke et slikt syn på, slår Myrseth fast.En annen drivkraft er økt tiltro til eurosonen. Valgseieren til Macron har ført til en ny giv i integrasjonsprosessen. Tyskland og Frankrike diskuterer nå endringer i EU-traktaten som skal gjøre eurosonen sterkere og mer sammensveiset. Investeringsdirektøren minner også om at konjunkturoppsvinget er overraskende robust, og dette har ført til økt kjøpsinteresse for eurosone-aksjer med en styrket valuta som resultat.Det store spørsmålet er selvsagt hva vi kan vente oss fremover. Svaret avhenger primært av boligmarkedet og oljeprisen. - Nivåer på 40-tallet for Brent-olje er neppe bærekraftig over tid. Vedtar OPEC et nytt kutt for å utlikne den økte produksjonen til Libya og Nigeria, vil oljeprisen raskt gjenvinne det tapte. Uten nye tiltak vil innhentingen ta lengre tid ettersom veksten i den amerikanske skiferproduksjonen da må strupes på den harde måten gjennom lave priser. Stiger oljeprisen, skal kronen opp så fremt bunnen ikke ramler ut av boligmarkedet, avslutter Myrseth.I skrivende stund må du ut med 9,37 kroner for en euro, mens en dollar koster 8,19 kroner. Ved utgangen av juni kostet en euro over 9,60 kroner.I tillegg til valutakursen beregner utsteder seg et valutapåslag, som i de fleste tilfeller ligger på rundt 2 prosent. For DNB-kort (både debet- og kredittkort) er valutapåslaget på 1,95 prosent, som på en valutakurs på 9,37 kroner utgjør ytterligere 18,3 øre.Noen valutatipsFor å unngå at det blir enda dyrere kan et godt tips være å betale i den utenlandske valutaen, fremfor å velge å betale i norske kroner. Dette er som regel et valg på terminalen når man skal betale.Når det gjelder vekslingskursen du får er det ikke kortutsteder som bestemmer denne, men typisk VISA, Mastercard eller American Express. Her kan du også få deg en liten overraskelse, og den ligger som regel 8 -10 øre høyere enn den spotkursen som man eksempelvis finner på våre valutasider .Hvor er det billigst å ta ut valuta? Følg valutakursen live her