– Det første du må gjøre er å få oversikt. Du må finne ut av summen på de regningene som forfaller først og hvor mye penger du trenger det helt nødvendigste. Hvis pengene ikke strekker til, må du rett og slett skaffe mer penger eller kutte utgifter, sier Silje Sandmæl.Hva bør du betale først?– Husleie er selvsagt viktig. Så er det regningene med høyest rente først. Det er bedre å be om utsettelse av studielån og avdragsfrihet på boliglånet. Boliglånet har et par prosent rente, mens vanlige regninger ofte har en forsinkelsesrente på 8,5 prosent. Kredittkort med rente fra 20-40 prosent bør alltid stå først i betalingskøen, sier Sandmæl.– Hør med arbeidsgiver om det er mulig å jobbe mer. I tillegg kan du ta på deg småjobber tilknyttet hjemmet til den som betaler og . Den kan være alt fra å klippe plen, vaske bil eller sitte barnevakt. Silje forteller at du kan ta på deg flere småjobber i løpet av året, så lenge du ikke mottar mer enn 6.000 kroner fra hver enkelt av oppdragsgiverne.– Du kan altså gjøre småjobber for familien Hansen for 6.000 kroner, Olsen for 6.000 kroner, og så videre. Men hvis du klipper så mange plener at folk begynner å tro at du driver Plenklipp AS, er det et tegn på at du bør avklare med Skatteetaten om dette har blitt en næringsvirksomhet.Selg!Å selge ting er også en mulighet, forteller Silje. Hun oppfordrer til å gå gjennom skuffer, skap, boder og loft. Du kan også leie bort ting.Alle eiendelene dine som du selv bruker kan leies ut for 10.000 kroner skattefritt hvert år.– Dagens delingsøkonomi kan være en gullgruve. Du kan leie bort ting, som båt, tilhenger, verktøy, kajakk, telt, gressklipper, og så videre. Enda bedre er det hvis du kan leie ut bostedet ditt, forteller Silje.Leier du bare ut ett rom i boligen din er inntektene helt skattefrie– Når du reiser bort kan du leie ut boligen din for 20.000 kroner skattefritt i året. Hytta kan leies ut for 10.000 kroner skattefritt. Leier du bare ut ett rom i boligen din er inntektene helt skattefrie.