Jarle Sjo bekymret for Orkla

- Mye optimisme er priset inn.

Jarle Sjo og Odd Lillebostad melder om 0,1 prosent avkastning i DNB Norge i august.Duoen endte dermed måneden bak referanseindeksen (Oslo Børs Fondsindeks), som gikk i pluss med 0,8 prosent.Hittil i år er fondet opp 5,8 prosent, noe som er 1,0 prosentpoeng svakere enn referansen.Det siste året er DNB Norge helt på linje med markedet, på 17,1 prosent avkastning.Over tre og fem år ligger fondet bak referanseindeksen med hhv. 1,2 og 1,7 prosent, viser en rapport Hegnar.no har fått tilgang til.Fikk John Fredriksen-løftI rapporten trekker Sjo og Lillebostad frem Axactor som en positiv bidragsyter i august, etter at John Fredriksen kom inn i selskapet som ny eier.Oppdrett generelt og Bakkafrost spesielt bidro også positivt, i tillegg til DNO som steg kraftig etter å ha gjort en avtale med KRG i Iran.Videre fortsatte den relativt ferske investeringen Fjord 1 oppgangen.- Selskapet har vært en av få suksessfulle børsintroduksjoner i 2017, skriver Sjo og Lillebostad.Kraftig Opera-fall ødelaMen hvorfor havnet dere bak indeks i august?- Opera Software rapporterte skuffende tall for 2. kvartal, og aksjekursen falt 26 prosent i august. Bortsett fra det var det ikke noe spesielle utslag som gjorde seg gjeldende, sier Sjo til Hegnar.no.Hvor langsiktige er dere i Fjord 1, og hvorfor?- Vi er langsiktige investorer i alle våre selskaper. Fjord 1 er en investering med noe lavere risiko enn markedet, ettersom selskapet har en solid motpart i staten/fylkeskommunen. Selskapet har en stabil og god inntjening med lange kontrakter, og er lavt priset, svarer forvalteren.- Bekymrer seg for OrklaDNB Norge har nå størst overvekt i Subsea 7, Sparebank 1 og Aker BP, mens undervekten er (klart) størst i Statoil, DNB og Orkla (i forhold til referanseindeksen).- Orkla er et bra selskap med en god ledelse som har gjort mye riktig den siste tiden. Vår undervekt skyldes at markedet priser selskapet høyt, og vi er bekymret for at det er vanskelig å oppnå vekst fremover i et tøft marked med mye konkurranse, forklarer Sjo.Han presiserer videre at fondet har en overvekt innen finans, og at DNB er deres største investering i sektoren. I tillegg er Sjo og Lillebostad også investert i flere sparebanker, i tillegg til inkassoselskapene B2 Holding og Axactor.- Vi synes energisektoren er lavt priset relativt til mange andre sektorer, og har derfor en overvekt. Vi er investert i Aker BP og flere oljeserviceselskaper. Statoil er fortsatt en stor posisjon i porteføljen, men med lavere vekt enn markedsindeksen, sier DNB-forvalteren.- Mye optimisme priset innSammen med Lillebostad påpeker han videre i rapporten at fortsatt lave renter, lav inflasjon og gode selskapsresultater bidrar til tro på aksjemarkedet fremover.- Det er priset inn mye optimisme i børskursene, og selskapene må fortsatt levere gode selskapsrapporter resten av året for å nå markedsforventningene. Global vekst ser ut til å være i bedring, noe som er en viktig forutsetning for inntjeningsveksten. I USA ser vi en bedring i konsumet, og den fallende arbeidsledigheten er også et positivt signal, skriver duoen.De fem største aksjene i DNB Norge-porteføljen er (per 31/8) Telenor (9,82 prosent vekt), Subsea 7 (6,44 prosent), Marine Harvest (5,83 prosent), DNB (5,01 prosent) og Schibsted (4,81 prosent).


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også