Ocean Yield er ny Holberg-favoritt

To nye aksjer skal få ytterligere fart på avkastningen.

Holbergs norske aksjefond Holberg Norge har fått mer sving på sakene etter flere år med relativt svak avkastning.I august steg fondet 0,4 prosent, som riktignok var bare halvparten av oppgangen for referanseindeksen, Oslo Børs Fondsindeks.Men så langt i år er fondet opp 10,0 prosent, mot referansens 6,8 prosent.Over tre år er snittavkastningen 10,2 prosent per år, mens markedet har steget 7,0 prosent i året.Over fem år ligger fondet foran med 12,3 vs. 11,6 prosent gjennomsnittlig, årlig avkastning.I løpet av august kom Veidekke og Ocean Yield inn som nye aksjer i porteføljen.Fjerde sjefen siden 1936Forvalterne Robert Lie Olsen og Tony Fimreite argumenterer i Veidekke med den høye lønnsomheten i eiendomsutvikling. Virksomheten utgjør rundt 11 prosent av omsetningen i konsernet, men rundt 30 prosent av resultatet.De vektlegger også at 51 prosent av medarbeiderne i Veidekke eier aksjer i selskapet, og at de samlet eier 15 prosent. Deriblant eier toppsjef Arne Giske 148.905 aksjer, en post som i øyeblikket prises til drøyt 15 millioner kroner.Stikkordene er stabilitet og høy avkastning på kapitalen.- Veidekke har over tid generert høy avkastning på kapital. Dette indikerer at selskapet har vært flinke på risikostyring som har skapt store aksjonærverdier. Årlig avkastning siden 1996 har vært 17,7 prosent. Giske er Veidekkes fjerde administrerende direktør siden selskapet ble etablert i 1936, går det frem av en månedsrapport.Liker Røkke-aksjeOcean Yield er et finansieringsselskap som eies 66 prosent av Aker. Holberg-forvalterne anser selskapet som et alternativ til bank- og obligasjonsfinansiering innen kapitaltunge sektorer som shipping og offshore.Lie Olsen og Fimreite liker også at toppsjef Lars Solbakken eier aksjer i Ocean Yield for rundt 90 millioner kroner.- Selskapet har levert god resultatutvikling siden de ble børsnotert i en periode som har vært utfordrende for offshore-segmentet. Egenkapitalavkastningen har ligget på 10-15 prosent, skriver forvalterne. - Vi tror regulatoriske krav for banker i Europa vil flytte mer finansiering over fra tradisjonell bankvirksomhet til obligasjoner og aktører som typen Ocean Yield. Dette gir grunnlag for vekst de kommende årene. Ocean Yield er et utbytteselskap, og gir en direkteavkastning i dag på 8,5 prosent, legger de til.På vei ut etter budPå salgssiden valgte forvalterne i august å gå helt ut av Borregaard. Weifa er også på vei ut.- Det er kommet et bud på 35 kroner aksjen for samtlige aksjer i Weifa. Vi regner med at budet vil gå gjennom, og at Weifa blir overtatt av svenske Karo. Weifa vil deretter strykes fra notering, heter det i rapporten.Holberg Norge telte ved utgangen av august 24 selskaper i porteføljen.De fem største postene var Subsea 7 (9,4 prosent), Europris (8,8 prosent), Tomra (7,3 prosent), TGS (6,6 prosent) og Sparebank 1 SR-Bank (6,2 prosent).