Åtte stjernefond - og to som går på en stjernesmell

Fondsanalytikerne i Morningstar avslører sine åtte favoritter blant norske aksjefond.

Fondsanalytikerne i Morningstar har sluppet sin seneste rating av norske aksjefond, med utgangspunkt i kurser per utgangen av september.Åtte fond har fått toppkarakter (fem stjerner av fem mulige)Alfred Berg Gambak (forvalter: Leif Eriksrød)First Generator (forvalter: Martin Mølsæter)Fondsfinans Norge (forvaltere: Odd Hellem, Arne Simensen, Tor Thorsen)Forte Trønder (forvalter: Jomar Kilnes)Nordea Norge Verdi (forvalter: Robert Næss)Pareto Investment Fund A (forvalter: Tore Været)Pareto Investment Fund B (forvalter: Tore Været)Pareto Investment Fund C (forvalter: Tore Været)Siden forrige måned har Landkreditt Utbytte (forvalter: Sigurd Klev) blitt nedgradert til en 4-er, mens Fondsfinans Norge har blitt oppgradert fra en 4-er.Fondsfinans Norge var også sprekest av disse i september, med 7,1 prosent avkastning. Nordea Norge Verdi har gjort det best hittil i år, og er opp 20,0 prosent. Fondsfinans Norge følger nærmest på 16,9 prosent.Forte Trønder var svakest i september med 0,8 prosent avkastning, og minus 1,7 prosent er soleklart svakest i denne oktetten hittil i år.To fond har fått bunnkarakter (én stjerne) DNB SMB (forvalter: Dag Hammer)Pareto Aksje Norge B (forvaltere: Einar Løvoll, Torbjørn Frønningen, Besim Zekiri, Emil Bull)Pareto Aksje Norge B var sprekest med 4,3 prosent oppgang i september, og samme fond viser vei også hittil i år, med 13,3 prosent.DNB SMB er opp én prosent hittil i år, etter å ha steget 3,0 prosent i september.Morningstar tok grepMorningstar så seg i fjor høst nødt til å gjøre noen endringer i sin Morningstar Rating.- Vi har mottatt et tiltakende antall henvendelser, og vi ser økende tendenser til at investorer betaler for rådgivning på andre måter enn via kjøps- og salgskostnader. Samtidig har kjøps- og salgskostnadene i det store og hele forblitt på samme nivå. Dette er et fenomen som strekker seg over flere markeder, slik at vi nå fjerner kjøps- og salgskostnader i USA og EMEA (Europa, Midt-Østen og Afrika) fra beregningene, slik at oppgitte kostnader ikke tas med i vurderingen, forklarte analytiker Thomas Furuseth.- For norske og nordiske fond kan det tenkes at endringen fører til svakere relativ stjernerating, siden de fondene med høyest transaksjonsbaserte kostnader gjerne kom fra Luxembourg og markeder lenger sør i Europa. Endringen betyr dog ikke at kjøps- og salgskostnadene er irrelevante, ingen kostnader er det, men det betyr at vi ønsker å gjøre Morningstar Rating mer relevant ved å holde hvordan investorer betaler for rådgivning i større grad utenfor kalkulasjonen, fortsatte han.Les mer om endringene her.