Alfred Berg kjøpte mer i Subsea 7

Leif Eriksrød høynet i oljeservice.

Leif Eriksrød klarte 3,7 prosent avkastning med Alfred Berg Gambak i september.Dermed ble han slått av referanseindeksen med god margin, ettersom fondsindeksen på Oslo Børs steg 5,5 prosent.Fondet er enda mer på etterskudd så langt i år. Markedet er nå 12,7 prosent i pluss, fondet bare 9,5 prosent.Suveren over tid17,1 prosent avkastning de siste 12 månedene er for øvrig 4,9 prosentpoeng svakere enn fondsindeksen (som altså er opp 22,0 prosent).De siste tre årene har Eriksrød knust børsen, med 18,3 vs. 9,1 prosent årlig snittavkastning.Det samme kan vi si over fem år, da fondet er foran med 20,1 vs. 12,1 prosent i snitt per år.Nå i september trekker forvalteren frem Subsea 7, Yara og Aker Solutions som de største vinnerne, mens Kid, Borregaard, og Golden Ocean trakk mest ned.Høyner under vannI løpet av måneden reduserte Eriksrød posisjonene i Borregaard, Sparebanken Midt-Norge og Veidekke.På kjøpssiden har fondet i løpet av måneden økt eksponeringen i Aker BP, Subsea 7 og Yara, mens Golden Ocean ble tatt inn som ny posisjon.Energi ble september-vinneren blant sektorene, godt hjulpet av Statoil, Aker BP, TGS og Subsea 7.- Selskapet har en solid balanse, og kan gjøre beslutninger som føles riktige. For eksempel kontraherte det nylig et nybygg. For selskaper som slipper ryggen mot veggen, er det lettere å drive i et langsiktig perspektiv, sa Eriksrød til HegnarTV under Pareto-konferansen  midt i september.Nøytral til aksjerFinans var sektoren som leverte det nest største positive bidraget til Oslo Børs i september, med DNB i spissen.- Banksektoren viser en meget god utvikling i takt med at inntjeningsforventningene økes. DNB annonserte videre et tilbakekjøpsprogram av egne aksjer. Dette satte ytterligere fart i kursen. Storebrand var den nest største bidragsyteren til sektorens oppgang, skriver Eriksrød.Alfred Berg-forvalteren opprettholder anbefalingen om nøytralvekt i norske aksjer i sin taktiske allokering.- Prisingen er høyere enn normalt, men lave renter internasjonalt gjør at kapitalstrømmene fortsatt styres inn i aksjemarkedet. Sentimentet er positivt, noe som gjør at innvirkningen fra negative nyheter er kortvarig i aksjemarkedet, skriver han.De tre største investeringene i fondet er (per 30/9) Norsk Hydro (8,0 prosent), Subsea 7 (6,7 prosent) og DNB (5,4 prosent).