Skagen tar mange grep i sine porteføljer

Skagens to største aksjefond er stadig på etterskudd.

- Å få Global og Kon-Tiki til å levere meravkastning igjen blir vår høyeste prioritet i 2017, sa investeringsdirektør Alexandra Morris i Skagen Fondene fra talerstolen under forvalterens egen nyttårskonferanse i januar.Ni måneder ut i året har Skagen Global havnet litt på etterskudd, etter et svakt 3. kvartal.I 3. kvartal falt fondet 1,3 prosent, mens referanseindeksen MSCI All-Country var opp 1,7 prosent.Hittil i år er fondet dermed opp 8,2 prosent, mot referansens oppgang på 8,5 prosent.De siste 12 månedene er fondet også bak, med 16,5 vs. 18,4 prosent avkastning.Langt bak over tre årSer vi lenger tilbake, ligger fondet et stykke på etterskudd.De siste tre årene har avkastningen vært 10,9 prosent per år i snitt, mot 15,3 prosent for referansen.Over fem år leder markedet med 17,7 vs. 13,9 prosent årlig, gjennomsnittlig avkastning.De største positive bidragsyterne i 3. kvartal var NN Group (forsikring, Nederland), Baidu (søkemotor, Kina) og Samsung Electronics.- Baidu, som driver den største internettsøkemotoren i Kina, hadde et sterkt kvartal med gode resultater. Inntjeningen i 2. kvartal doblet seg sammenlignet med samme periode året før, drevet av sterk topplinjevekst og bedre marginer fordi ledelsen fortsetter fokuset med å redusere virksomheten innen tapsutsatte områder, skriver forvalterne.De tre svakeste bidragsyterne i 3. kvartal var Medtronic (medisin, USA), G4S (sikkerhet, Storbritannia) og General Electric.- Førstnevnte ble tynget av at investorene forlot defensive sektorer. I tillegg rapporterte diabetesvirksomheten om tall som var lavere enn forventet. Vi mener dette er midlertidig, heter det i kvartalsrapporten.Mange nye innFondet tok flere nye og «lavt prisede» aksjer inn i porteføljen i kvartalet.- Deutsche Wohnen er størst innen utleie av bolig i Berlin. Vi ser for oss strukturelt stigende leieinntekter. Waters Corporation, et spesialselskap innen farmasi og mat, kom også inn. For dette selskapet ser vi for oss langsiktig strukturell vekst. Fondet kjøpte seg også inn i Chubb, som er et skadeforsikringsselskap med global virksomhet. De er sterke på underwriting, noe som ikke er reflektert, skriver forvalterne.Samtidig kjøpte Skagen Global en post i Beazley, som har ekspertise innen spesialforsikring.- Sammen med en styrke innen underwriting og god kapitalallokering, synes selskapet feilpriset i dagens marked, går det frem av rapporten.Til slutt har Schindler Holding kommet inn, et familiekontrollert heisselskap med mer enn 1/3 eksponering mot Asia (en eksponering som ifølge Skagen er i vekst) og netto kontantbeholdning.Gamle travere utPå salgssiden kvittet fondet seg med to Skagen Global-veteraner, Johnson Control (tidligere Tyco) og AIG.- Begge aksjene har vært store bidragsytere de senere år, og har nå lukket gapet mellom verdsettelse i markedet og hva vi mente de var verdt. Likeledes har State Bank of India og Akzo Nobel (kjemi/maling, Nederland) blitt solgt etter sterk utvikling i aksjekursen i år. General Electric ble solgt i juli, fordi vi ikke lenger har et annet syn på utviklingen her enn det markedet generelt har, skriver forvalterne.- Kingfisher (interiør, Storbritannia) ble solgt grunnet saktere enn forventet utvikling, og at et tøft detaljhandelsmarked har redusert troen vår på selskapet. Til slutt vil vi nevne at vi solgte ut av Sanofi (farmasi, Frankrike) for å finansiere kjøp i våre eksisterende farmasiselskaper i porteføljen, avslutter forvalterne.De fem største investeringene i Skagen Global er (per 30/9) Citigroup (5,5 prosent), CK Hutchison Holdings (industri, Hong Kong, 5,1 prosent), Microsoft (4,7 prosent), Samsung Electronics (4,4 prosent) og Roche (4,3 prosent).Knut Gezelius er ansvarlig forvalter for fondet, og har med seg Søren Milo Christensen og Chris-Tommy Simonsen.Kon-Tiki sliterOm Global-fondet bare er bittelitt bak markedet, sliter Skagen Kon-Tiki langt mer.I 3. kvartal ble avkastningen minus 0,6 prosent, mot pluss 3,4 prosent for referanseindeksen MSCIs vekstmarkedsindeks (i norske kroner).Fondet er dermed opp 13,7 prosent hittil i år, mens referansen har steget 18,5 prosent.Det siste året er fondet også bak med sine 19,7 prosent. Referanseindeksen står i pluss 22,1 prosent.Over tre år er avkastningen på 9,8 prosent per år i snitt, mot 12,8 prosent for referansen.De siste fem årene leder markedet med 11,1 vs. 10,0 prosent gjennomsnittlig, årlig avkastning.Smell i bilgigantDe største positive bidragsyterne i 3. kvartal var X5 Retail Group (konsum, Russland), Banrisul (bank, Brasil) og Cosan (konglomerat, Brasil), mens Hyundai Motor, Sabanci Holding (konglomerat, Tyrkia) og Mahindra & Mahindra (landbruk/bil, India) trakk mest ned.- Hyundai tapte kursgevinsten de fikk i 2. kvartal etter at de rapporterte skuffende resultater. Salget i Kina har vært svakt som følge av anti-Korea-kampanjer. Den amerikanske delen av virksomheten har hatt utfordringer som følge av svakere bilsalg i USA. Vi forventer fortsatt en syklisk snuoperasjon i inntjeningen i nær fremtid på grunn av sterkt salg i Sør-Korea og fremovoksende markeder, skriver forvalterne i kvartalsrapporten.- Vi mener at regjeringens fokus på minoritetsaksjonærer på bekostning av chaebol-familiene vil være en katalysator for å bedre selskapsstyring og verdsettelse i Sør-Korea, heter det videre.Én aksje innFondet investerte i ett nytt selskap i kvartalet: Gree Electric.- Selskapet er vår første investering i kinesiske A-listede aksjer. Gree er verdens største produsent av aircondition-enheter, og driver i et voksende marked med penetrasjon og etterspørsel etter oppgraderinger. Industrien kjennetegnes av en høy grad av konsolidering og stabil markedsandel, argumenterer forvalterne.- Vi ser rundt 60 prosent avkastningspotensial, inkludert utbytte de neste 2-3 årene, med bare en moderat omvurdering til en P/E (aksjekurs/resultat per aksje) på rundt 13x, legger de til.Tre aksjer utI løpet av kvartalet gikk Skagen Kon-Tiki ut av tre selskaper.- Etter at Aberdeen Asset Management fusjonerte med Standard Life, er det nye selskapet ikke lenger den vekstmarkedsfokuserte forvalteren vi investerte i. Investeringen ga over 20 prosent avkastning inkludert utbytte, siden vi investerte for under ett år siden, går det frem av rapporten.Fondet gikk også ut av Bharti Airtel etter «sterk oppgang».- Rallyet startet som følge av tegn til at den nye aggressive operatøren Jio endelig reduserer rabattene, kombinert med fortsatt konsolidering i sektoren som førte til at det indiske telefonmarkedet ble mer attraktivt. Men med en prising på linje med resten av de asiatiske operatørene, finner vi ikke lenger forholdet mellom risiko og avkastning like fristende, heter det videre.Fondet solgte seg også ut av SolstadFarstad, «som et ledd i strømlinjeformingen av porteføljen».De fem største investeringene i Skagen Kon-Tiki er (per 30/9) Samsung Electronics (7,6 prosent), Hyundai Motor (6,5 prosent), X5 Retail Group (4,4 prosent), Naspers (4,4 prosent), og Sabanci Holding (4,0 prosent).Knut Harald Nilsson er ansvarlig forvalter for fondet, og har med seg Cathrine Gether og Fredrik Bjelland.