Julekalender i siste liten?

- Det er lov å tenke litt alternativt, mener forbrukerøkonom. 

Foto: Scanpix

I år skal vi bruke 1,2 milliarder kroner på julekalendere, og i snitt skal vi bruke 303 kroner hver, viser en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for DNB.- 24 små pakker kan fort bli dyrt, og det setter kreativiteten på prøve. En julekalender skal telle ned til pakkene som kommer julaften, i stedet opplever barna en overflod av gaver, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.Hun oppfordrer foreldre til å tenke litt alternativt.- Fyller man for eksempel barnas julekalender med aktiviteter, får barn og voksne mer tid sammen i en travel førjulstid, oppfordrer Sandmæl.Her er Sandmæls 10 tips til julekalender:

  • Aktivitetskalenderen. Hvis det er vanskelig å finne på 24 aktiviteter kan man legge inn en ting annenhver dag. En aktivitet kan for eksempel være en tur på biblioteket, tur i skogen, kino, aketur eller baking.
  • Fantasikalenderen. Hva liker barnet ditt å leke med? Dinosaurer, bondegård, biler? Bruk en pappeske, og hvis det er bondegård barnet liker, kan smågavene være blå og grønn vatt for å lage himmel og gress, klistermerker, fargestifter, dyr, kongler osv. 
  • Bildekalenderen. Print ut 24 bilder. Bruk bilder fra for eksempel en ferie eller bursdag, og skriv om opplevelsen.
  • Bokstavkalenderen. Pakk inn en bokstav hver dag. Bokstavene blir til et ord i løpet av uken. Det kan være en gave de får i helgen, eller en opplevelse.
  • Juleverkstedkalenderen. Kjøp inn ting som ark, klistermerker og glitter til å lage julekort, eller maling, pensler og lerret for å lage et maleri.
  • Omtankekalenderen. Skriv positive ord på et papir hver dag.
  • Omvendtkalenderen. Finn frem leker eller klær du ikke bruker lenger og pakk inn. Gavene kan du gi til Fattighuset, flyktninger eller til noen du kjenner.
  • Puslespillkalenderen. På nettet kan man bestille puslespill med egne motiv. Pakk inn brikkene slik at dere pusler litt hver dag. For å gjøre det ekstra spennende kan dere ha en konkurranse om hva som er motivet.
  • Rebuskalenderen. Gjem en liten gave eller penger, for eksempel fem kroner. Du kan bruke varmt eller kaldt eller lage en rebus. Hvis du gir penger, kan de brukes til å kjøpe noe litt større til slutt.
  • Sjokoladekalenderen. Tror denne aldri helt går av moten.