Knallrødt for suksessfond

Ikke alle er med på børsfesten.

Eivind Yggeseth

Da hovedindeksen endte på 815,41 i går, tilsvarte det en oppgang på over 19 prosent så langt i år.Men ikke alle fondene som hovedsaklig investerer på Oslo Børs har hengt med på denne oppgangen.Suksessfond desidert svakestStorebrand Vekst kommer desidert svakest ut med en avkastning på minus 8,7 prosent i løpet av årets ti første måneder.Fondet forvaltes nå av Fredrik Thoresen , etter at forgjengeren Andreas Berdal Lorentzen forsvant til Holta-systemet.Lorentzen hadde da forvaltet fondet siden 2009, og levert en årlig, gjennomsnittlig avkastning på 14 prosent.Akkurat nå går det altså tråere.- Favoriserer store verdiaksjerFinnes det en god forklaring på at fondet ligger så langt bak så langt i år?- Storebrand Vekst har og skal ha en høy risikoprofil, hvilket gjør at fondets avkastning svinger mye. Fondets eksponering til små vekstaksjer, i et marked som har favorisert større verdiaksjer, har helt klart vært en utfordring for å kunne generere meravkastning så langt i 2017, skriver Thoresen i en e-post til Hegnar.no.- Videre skyldes den negative avkastningen større enkeltposisjoner som har hatt kapitalbehov. Utenfor Norge har vi sett at små aksjer har tatt igjen noe av avkastningsgapet til de større siden overgangen august/september, noe vi også venter vil skje her hjemme, legger han til.Les også: Finansrådgivernes soleklare råd: Bytt ut fondet- Følger den samme strategienThoresen understreker at han stadig følger den samme investeringsstrategien som de siste 10 årene har generert 138 prosent i brutto avkastning til andelseierne (74 prosent i meravkastning i forhold til fondets referanseindeks).- En del av aksjene som har falt tilbake i år, er de samme som gav solid meravkastning i 2016, påpeker forvalteren.Referanseindeksen for norske aksjefond, fondsindeksen på Oslo Børs, er opp 16,3 prosent hittil i 2017.De største aksjene i Storebrand Vekst var per 30/9 Gentian Diagnostics (9,79 prosent av midlene i fondet), Napatech (7,28 prosent), Data Respons (6,11 prosent), Weifa (5,72 prosent) og Strongbridge Biopharma (4,86 prosent).Bunn 10, norske aksjefond i år1) Storebrand Vekst: -8,67 prosent2) DNB SMB: -1,11 prosent3) Forte Trønder: +3,85 prosent4) Storebrand Optima Norge: +9,55 prosent5) Pareto Investment Fund A 9,67 prosent6) Pareto Investment Fund B 10,44 prosent7) Pareto Investment Fund C 10,84 prosent8) Arctic Norwegian Equities Class A 10,89 prosent9) Arctic Norwegian Equities Class D 10,91 prosent10) Arctic Norwegian Equities Class B 11,49 prosentKilde: Oslo Børs


CFO

NattoPharma ASA • Lysaker