Skagen-forvalter har ståltro

- Gjeldfritt om et par år.

Etter noen trege år, har Skagen Vekst fått skikk på avkastningen igjen.Oktober endte med 5,6 prosent avkastning, mot 3,6 prosent for referanseindeksen (MSCI Nordic/MSCI All-Countries ex. Nordic), går det frem av en månedsrapport.Så langt i år har fondet steget 16,9 prosent, mot 16,6 prosent for referansen. Det siste året er ledelsen på 27,8 vs. 24,2 prosent avkastning.Går vi lenger tilbake, ligger fondet fortsatt på etterskudd.Per i dag har fondet klart 11,8 prosent i snitt per år de siste tre årene, mot 14,6 prosent for referanseindeksen.Over fem år ligger Skagen Vekst bak med sine 14,5 vs. 17,2 prosent gjennomsnittlig årlig avkastning.Øl-oppturAnsvarlig forvalter Øyvind Fjell forklarer oktober-meravkastningen med i hovedsak bedre makroøkonomiske nyheter og generelt positive kvartalstall fra mange av selskapene i porteføljen.- Alle våre halvlederrelaterte selskaper - Samsung, Broadcom og Applied Materials - leverte sterke resultater etter robuste kvartalstall og bedre utsikter for minnepriser. En annen sterk bidragsyter var den danske bryggerigiganten Carlsberg,som presenterte lovende nyheter på sin kapitalmarkedsdag, med utsikter til vekst og potensielt bedre priser, skriver han.Negative bidrag kom hovedsaklig fra selskaper med eksponering mot råvarer.- Forventningene falt tilbake for vår finske stålprodusent Outokumpu og den italienske produsenten av stål og jernmaskiner, Danieli & Co.. Selv om tallene var litt skuffende og utsiktene avdempet, er etterspørselen etter produktene fortsatt god, påpeker Fjell.Har ståltroI dagens børsintervju med Finansavisen trekker Fjell frem nettopp Outukumpu som en av sine favoritter.- Selskapet henter seg inn etter en røff periode, og selv med dagens inntjening er kontantstrømmen meget sterk. I løpet av et par år vil det kunne være gjeldfritt og i stand til å øke utbyttene, forklarer forvalteren.Han mener også at det danske transportselskapet DSV burde dra nytte av sterkere global vekst.- Topplinjeveksten er solid, og ledelsen har vist en god evne til å kjøpe opp og integrere andre selskaper. Potensialet for ytterligere verdiskapende oppkjøp er tilsynelatende ikke priset inn i dagens aksjekurs, sier Fjell.Ombord i flyFondet, som også forvaltes av Alexander Stensrud, solgte seg i oktober ut av (det japanske finans- og biotekselskapet) SBI Holding etter en god periode.- Vi gikk også ut av et par mindre posisjoner. Det tyske flyselskapet Lufthansa var en nykommer i porteføljen i oktober. Vi deltok også i kapitalutvidelsen i Borr Drilling og Golden Ocean, avslutter han i månedsrapporten.De fem største aksjene i Skagen Vekst-porteføljen er (per 31/10) Novo Nordisk (7,7 prosent), Samsung Electronics (6,8 prosent), Lonza Group (helse, Sveits, 6,1 prosent), DSV (5,3 prosent) og Broadcom (5,1 prosent).