Slik finner du de beste Black Friday-kuppene

Ikke alle produkter er billigere denne dagen. Prisekspertene råder nordmenn til å forberede seg godt til Black Friday.

Fire av ti nordmenn planlegger shopping på årets Black Friday 24. november, viser en fersk, landsomfattende undersøkelse, som Opinion har gjennomført for prissammenligningstjenesten Prisjakt.no.Tall fra Prisjakt.no viser at cirka 40 prosent av produktene gikk ned i pris Black Friday 2016. Blant disse var det i gjennomsnitt 20 prosent prisreduksjon, sammenlignet med laveste pris på produktet uken før.- Kundene bør være oppmerksomme på at mange produkter også går opp i pris. At det er stort prisavslag på én bestemt modell, betyr ikke at lignende modeller er på sitt billigste samme dag, sier daglig leder i Prisjakt.no Carolina Appelqvist.Øverst på listen over produkter som det antagelig lønner seg å kjøpe på Black Friday, står elektronikk (hodetelefoner, TV, smartklokker, mobilhøytalere), skjønnhetsprodukter, parfyme og sportsutstyr (vinterjakker, skallbukser og treningssko). I fjor var den gjennomsnittlige prisnedgangen her på mellom 15-36 prosent, mens enkelte produkter ble solgt til halv pris, eller enda rimeligere.Enkelte produktkategorier gikk faktisk opp i pris, 15 prosent i gjennomsnitt på Black Friday. Her finner vi også skallbukser, løpesko, barnevogner, parfymer, hodetelefoner, enkelte TV’er og hjemmekinopakke. Her er Prisjakt-sjefens tips på Black Friday:

  • Forbered deg: Ved å automatisere rabattsøket og opprette et varsel på et produkt, vil du få melding hver gang en butikk setter ned prisen.
  • Sjekk prishistorikken: De aller fleste priser varierer fra sesong til sesong, uke til uke. Gjennom å bruke en nettbasert prissammenligningstjeneste kan du for eksempel se om prisen har vært jevnt fallende.
  • Vit hva du skal kjøpe: Et kjapt nettsøk eller skanning av strekkoden i sammenlignings-appen viser deg nøyaktig hva slags produkt det er snakk om, og du kan sammenligne tilbud.
  • Sammenlign priser: I visse tilfeller kan ordinær pris i en butikk være billigere enn salgsprisen i en annen butikk. Skal du kjøpe større ting, husk å sammenligne nyprisen med bruktpris på for eksempel Finn.no.
  • Ikke la deg villede. Husk at prisgaranti ikke alltid betyr at butikken du skal handle i har den laveste prisen.
  • Behold prisvarsel-søket. Selv om du har kjøpt produktet du lette etter, bør du beholde søket. Hvis du innen 30 dager oppdager at produktet selges enda billigere hos en annen forhandler, har flere butikker en prisløfte-garanti som gir deg differansen tilbake.
  • Husk å sjekke fraktkostnaden. Noen ganger er ikke den billigste butikken lenger så billig når du inkluderer frakt.
  • Ikke glem moms og toll: Husk at du må betale 25 prosent moms hvis du handler i internasjonale butikker, og kjøpet er over 350 kroner. For klær og matvarer tilkommer tollavgift. Den som frakter varen tar ofte også betalt for fortollingsjobben.
  • Vær klar over begrenset utvalg. Sjekk om butikken faktisk har varen på lager.