Foto: Scanpix

Slik vil kredittsjefen få fart på Oslo-markedet

Det holder ikke at bankene får vise mer skjønn, advarer Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN.

- De som tror at boligmarkedet raskt vil bedre seg i Oslo, undervurderer nok hvor stor andel av potensielle boligkjøpere som nå rett og slett ikke får lån, sier kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN, ifølge DN.Banken har laget en ny analyse av hvilke lånekunder som nå får avslag, men som før kunne få lån.Reite mener ifølge avisen at selv små justeringer i Oslo vil kunne stabilisere boligmarkedet, men tror ikke det er tilstrekkelig å «være litt mindre streng» – altså at de spesielle Oslo-kravene droppes og at bankene får utvise «mer skjønn».- Store kundegrupper ligger marginalt over kravet om maksimal gjeld. Endres lånetaket i Oslo fra 5 til 5,5 ganger inntekt vil dette muliggjøre kjøp for mange, sier Reite til DN.Reites bank innførte et krav om 5,5 ganger inntekt i maksimal gjeld våren 2016.- Selv en liten justering på gjeldsgradskrav på primærbolig ville slippe til en betydelig gruppe førstegangskjøpere og unge etablerere og være viktigere enn endring for utleieboliger, sier kredittsjefen til DN.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også