Slik vil kredittsjefen få fart på Oslo-markedet

Det holder ikke at bankene får vise mer skjønn, advarer Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN.

Foto: Scanpix

- De som tror at boligmarkedet raskt vil bedre seg i Oslo, undervurderer nok hvor stor andel av potensielle boligkjøpere som nå rett og slett ikke får lån, sier kredittsjef Endre Jo Reite i Sparebank 1 SMN, ifølge DN.Banken har laget en ny analyse av hvilke lånekunder som nå får avslag, men som før kunne få lån.Reite mener ifølge avisen at selv små justeringer i Oslo vil kunne stabilisere boligmarkedet, men tror ikke det er tilstrekkelig å «være litt mindre streng» – altså at de spesielle Oslo-kravene droppes og at bankene får utvise «mer skjønn».- Store kundegrupper ligger marginalt over kravet om maksimal gjeld. Endres lånetaket i Oslo fra 5 til 5,5 ganger inntekt vil dette muliggjøre kjøp for mange, sier Reite til DN.Reites bank innførte et krav om 5,5 ganger inntekt i maksimal gjeld våren 2016.- Selv en liten justering på gjeldsgradskrav på primærbolig ville slippe til en betydelig gruppe førstegangskjøpere og unge etablerere og være viktigere enn endring for utleieboliger, sier kredittsjefen til DN.