To nye Holberg-favoritter

Gullgruve som kan få fart på avkastningen?

Holbergs norske aksjefond Holberg Norge har fått mer sving på sakene etter flere år med relativt svak avkastning.Men fondet er på vikende front, ettersom det i oktober ble slått av markedet for tredje måned på rad.Fondet steg 0,8 prosent i oktober, mens referanseindeksen, Oslo Børs Fondsindeks, opplevde 3,1 prosent oppgang.Så langt i år er fondet nå på etterskudd, men en oppgang på 15,1 prosent mot referansens 16,1 prosent.I månedsrapporten trekker forvalterne frem Selvaag Bolig og Bakkafrost som de største, negative bidragsyterne de siste 12 månedene.Over tre år er snittavkastningen 13,8 prosent per år, mens markedet har steget 11,5 prosent i året.Over fem år ligger fondet foran med 13,7 vs. 12,8 prosent gjennomsnittlig, årlig avkastning.Cash is kingI løpet av oktober kom Atea inn som ny aksje i porteføljen, mens Vistin Pharma forsvant ut.Forvalterne Robert Lie Olsen og Tony Fimreite argumenterer med at Ateas forretningsmodell krever lite kapital, noe som reflekteres i en høy fri kontantstrøm.Høy kapitalavkastning og regnværsbeskyttelse er stikkordene.- Siste 10 år har Atea-aksjen gitt en årlig avkastning på 17,8 prosent, mot 5,1 prosent for Oslo Børs i tilsvarende periode. Selskapet har netto ingen rentebærende gjeld, skriver Lie Olsen og Fimreite i en månedsrapport.Holberg Norge telte ved utgangen av oktober 23 selskaper i porteføljen.De fem største postene var Subsea 7 (9,4 prosent), Europris (8,2 prosent), TGS (7,6 prosent), Tomra (6,7 prosent) og Sparebank 1 SR-Bank (6,3 prosent).Norden også slåttSamtidig steg Holbergs nordiske aksjefond, Holberg Norden, 0,7 prosent i oktober.Til sammenligning var referanseindeksen VINX Benchmark Cap opp 2,8 prosent.Så langt i år er fondet opp 19,0 prosent, mens referansen har steget 20,5 prosent.Inwido (dørprodusent basert i Bergen) og Multiconsult trekkes som de største, negative bidragsyterne de siste 12 månedene.De siste tre årene er fondet foran referanseindeksen, med 18,7 vs. 15,2 prosent gjennomsnittlig årlig avkastning.De siste fem årene er fondet på linje med referansen, med 19,5 prosent avkastning i snitt per år.Svensk gullgruve?Fondet, som også forvaltes av Robert Lie Olsen og Tony Fimreite, tok inn Lundin Mining som nytt selskap i porteføljen i oktober.Lundin Mining produserer kobber (65 prosent av inntektene), sink, nikkel, gull, bly og sølv. Geografisk er Chile (60 prosent av salget) viktigst foran Portugal, USA og Sverige.Lundin-familien er største aksjonær med 13 prosent, og Lie Olsen og Fimreite trekker frem familiens historie for å skape store aksjonærverdier.- Lundin Mining har 1,2 milliarder dollar i netto kontanter etter salget av sin andel i Tenke-gruven i april 2017. I dag utgjør dette prosent av selskapets markedsverdi. Fremtidig kapitalbehov indikerer at selskapet kan betale solide utbytter, forutsatt ingen oppkjøp, skriver forvalterne i månedsrapporten.- Aksjen er attraktivt priset på dagens metallpriser, og lavt priset basert historiske kobberpriser, legger de til.De fem største investeringene i Holberg Norden (per 31/10) er Subsea 7 (8,0 prosent), Vestas Wind Systems (7,7 prosent), Hoist Finance (inkasso, Sverige, 7,6 prosent), International Petroleum (7,5 prosent) og Valmet (teknologi, Finland, 7,5 prosent).