5 tips for å lære barna om penger

Med overgangen fra ukelønn, kontanter og sparegris til kort og smarttelefon, svekkes norske barns forståelse for økonomi og egne penger.

Foto: Scanpix

Forskning viser at stadig flere unge mellom 18 og 30 får betalingsanmerkninger, og en rekke studier viser at mellom 12 og 22 prosent av unge og unge voksne har utfordringer med overshopping. Problemene starter vanligvis i slutten av tenårene eller i begynnelsen av tjueårene.I tillegg viser forskning at barn som vokser opp i familier med god økonomi og høyt utdanningsnivå har bedre forutsetninger for å få god kontroll på økonomien som voksne enn de som vokser opp i familier med lavere utdanning og mindre god økonomi. Studier viser at barn som vokser opp med et aktivt forhold til egen sparing, med veiledning fra sine foreldre, har færre økonomiske bekymringer som voksne.- Det handler om å lære barna noen grunnleggende økonomiske prinsipper: spare, skape, bruke og dele. Det er veldig bra at det nå begynner å komme gode, digitale verktøy som kan hjelpe foreldre med å forklare og vise barna sammenhengen mellom penger inn og penger ut, og til å motivere dem til sparing, sier forbrukerøkonom i SpareBank 1, Magne Gundersen.Forbrukerøkonomens fem tips:1. Snakk om hva ting koster. La barna får vite hva ting koster, som mat, klær, strøm, lån, ferie og så videre. Gå gjennom familiens budsjett og forklar hvor pengene kommer fra og hva dere velger å bruke penger på.2. Snakk om trygg kortbruk. Når barnet får sitt første bankkort, er det en fin anledning til å snakke om kortbruk og penger. 3. Gi faste lommepenger.  Og ikke fyll på med mer penger hvis barnet bruker opp alle pengene før neste utbetaling.  4. Knytt pengene opp mot oppgaver. Barna bør lære at penger og innsats hører sammen. Gi barnet noen faste, konkrete oppgaver som de får lommepenger for.5. Lær barnet å spare. Å spare er kanskje den viktigste økonomivanen du kan gi barna. La barnet spare til noe konkret, som en fin genser, ski, eller lommepenger til en ferietur. Barnet kan spare hele summen selv eller en egenandel der foreldrene betaler resten.