Årets beste aksjeplukkere finner vi i Nordea

Samtidig er døren stengt for to oljeaksjer. - Statoil har vi ikke hatt på mange år.

- Vi føler oss ikke så veldig banket, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Asset Managment til Hegnar.no.DN skriver mandag at de fleste norske aksjefond får bank av SEB Norway Focus Fund, forvaltet av svenske Tommi Saukkoriipi.SEB-fondets 21,2 prosent avkastning så langt blir derimot slått av Nordea Norge Pluss, som har klart 21,5 prosent.Dette fondet er forvaltet av Jon Fredrik Hille-Walle og Jakob Vossgård.Har alle fem blant de åtteI tillegg har Nordeas forvaltere alle sine fem aksjefond inne blant de åtte sprekeste norske aksjefondene så langt i 2017.Nordea 1 - Norwegian Equity BP og Nordea Norge Verdi (begge forvaltet av Næss) inntar 3. og 4. plassen med hhv. 21,0 og 20,4 prosent avkastning.På 7. og 8. plass kommer Nordea Kapital og Nordea Avkastning (begge forvaltet av Vossgård) på hhv. 18,3 og 17,9 prosent.- Veldig gøy. Vi er ganske fornøyde med året, sier Næss.Til sammenligning har referanseindeksen Oslo Børs Fondsindeks steget 16,3 prosent så langt i år.Skyr Statoil og SeadrillVil du peke på noen grep dere har gjort for å dominere slik i toppen?- Egentlig har vi gjort få grep. Over tid handler det om å gjøre små endringer, kjøpe aksjer som er lavt priset og har utsikter til god inntjeningsvekst over tid, og få betalt for det. Det er den enkle fremstillingen, svarer investeringsdirektøren.I Norge har Nordeas aksjeteam vært skeptiske til store oljeselskaper.- Vårt Norge Verdi-fond har ikke hatt noe i Statoil på mange år. Ikke Norge Pluss heller. Vi har vært inne i Aker BP fordi vi trodde de skulle gjøre smarte ting, men generelt i olje har vi vært forsiktige, fortsetter Næss.Det handler altså like mye om aksjene dere ikke har hatt, som aksjene dere har hatt?- Ja, og der har Seadrill vært den viktigste sammen med Statoil, kvitterer direktøren.Da har Næss og hans forvaltere funnet større verdier i teknologi. Atea har vært en Nordea-vinner i år, og selv etter 54 prosent oppgang så langt i år er verdsettelsen ifølge Næss fortsatt «hyggelig».Sparebanker, Olav ThonSnart er vi inne i et nytt år. Vil dere gjøre noen nye grep, eller sitter dere stille i båten?- Vi sitter ikke stille. Vi prøver å finne aksjer som ser greie ut, men på overordnet nivå er det ingen grunn til å sprette champagnen, da Oslo Børs er høyt priset i forhold til verdensindeksen (MSCI World). Som helhet er det vanskelig å finne spennende prisede aksjer på Oslo Børs, svarer Næss.Sparebankene har steget ganske mye i 2017, men ifølge investeringsdirektøren er det mer å gå på.- Å kjøpe én krone for en krone når du får 11 prosent avkastning på egenkapitalen er helt fair. Samtidig har Olav Thon Eiendomsselskap vært upopulær i det siste, med fokus på kjøpesentrene. Men vi ser mer på den langsiktige måten de bygger ut på, den stødige veksten og et driftsresultat som vokser, og tror dette vil bli en god investering, forteller Næss.Teknologi-kandidaterSparebank 1 Markets-analytiker Petter Kongslie lanserer i Finansavisen i dag Kongsberg Automotive som en doblingskandidat. Aksjen har steget over 85 prosent så langt i år.- Her har vi fortsatt en større posisjon. Selskapet er bra på inntjening, og en prising på 12-ganger 2018-estimatene synes vi er hyggelig, sier investeringsdirektøren i Nordea.Zalaris har Nordeas aksjefond hatt en del av. Denne aksjen har steget nesten 70 prosent i 2017.- I noen av fondene har vi også andre teknologiske cases, som Nordic Nanovector og Targovax. Opera Software har hatt en tung utvikling, men vi har regnet på aksjen og ser hyggelige verdier og god oppside, avslutter Næss overfor Hegnar.nå.