Alfred Berg kjøpte mer i Nel

Gambak-nedtur i november.

Leif Eriksrød måtte se et fall på 4,1 prosent for Alfred Berg Gambak i november.Dermed ble han slått av referanseindeksen med god margin, ettersom fondsindeksen på Oslo Børs falt 1,8 prosent.Fondet er enda mer på etterskudd så langt i år. Markedet er nå 14,0 prosent i pluss, fondet bare 7,4 prosent.Suveren over tid9,3 prosent avkastning de siste 12 månedene er for øvrig 9,1 prosentpoeng svakere enn fondsindeksen (som altså er opp 18,3 prosent).De siste tre årene har Eriksrød slått børsen med god margin, det vil si med 16,1 vs. 11,5 prosent årlig snittavkastning.Over fem år er fondet enda lenger foran: 20,1 vs. 12,4 prosent i snitt per år.Nå i november trekker forvalteren frem Aker BP, Tomra og Nel som de største vinnerne, mens Norsk Hydro, Subsea 7 og Bakkafrost trakk mest ned.Ut av bolig, ned i laksI løpet av måneden solgte Eriksrød seg ut av Selvaag Bolig og Wallenius Wilhelmsen, mens posisjonene i Marine Harvest og Borregaard ble redusert.På kjøpssiden har fondet i løpet av måneden økt eksponeringen i B2Holding og Nel, mens Statoil, Komplett Bank og Schibsted ble tatt inn som nye posisjoner.Materialer ble november-taperen blant delindeksene på Oslo Børs, tynget av Norsk Hydro og Yara. Nøytral til aksjerPå den positive siden var telekom (Telenor) eneste sektor med nevneverdig oppgang.Alfred Berg-forvalteren opprettholder anbefalingen om nøytralvekt i norske aksjer i sin taktiske allokering.- Prisingen er høyere enn normalt, men lave renter internasjonalt gjør at kapitalstrømmene fortsatt styres inn i aksjemarkedet. Sentimentet er positivt, noe som gjør at innvirkningen fra negative nyheter er kortvarig i aksjemarkedet, skriver han.De tre største investeringene i fondet er (per 30/11) Norsk Hydro (8,0 prosent), Subsea 7 (5,8 prosent) og Aker BP (5,3 prosent).- Selskapet har en solid balanse, og kan gjøre beslutninger som føles riktige. (...) For selskaper som slipper ryggen mot veggen, er det lettere å drive i et langsiktig perspektiv, sa Eriksrød om Subsea7 til HegnarTV på Pareto-konferansen midt i september.