Skagen-forvalter bygger seg opp i rigg

Men gikk på smell i Hydro.

Etter noen trege år, har Skagen Vekst fått bedre skikk på avkastningen.November endte riktignok med 0,1 prosent i minus, mens referanseindeksen (MSCI Nordic/MSCI All-Countries ex. Nordic) steg 1,0 prosent, går det frem av en månedsrapport.Så langt i år er fondet dermed bak referansen, med 16,8 vs. 18,3 prosent. Det siste året leder fondet med 24,4 vs. 23,5 prosent avkastning.Går vi lenger tilbake, ligger fondet også på etterskudd.Per i dag har fondet klart 10,6 prosent i snitt per år de siste tre årene, mot 13,4 prosent for referanseindeksen.Over fem år ligger Skagen Vekst bak med sine 14,3 vs. 17,4 prosent gjennomsnittlig årlig avkastning.MotvindAnsvarlig forvalter Øyvind Fjell forklarer mindreavkastningen i november med at globale investorer reduserte sine investeringer i noen av bransjene som har gått best så langt i år.- Usikkerhet rundt amerikansk skattelovgivning har gitt relativt store bevegelser i sektoren for fornybar energi. Vår største negative bidragsyter var derfor danske Vestas Vind Systems. Flere av våre råvareselskaper gjorde det også dårlig på grunn av svakere råvarepriser, skriver han.På den positive siden ser Fjell fortsatt sterk utvikling for porteføljens russiske selskaper, for eksempel Sberbank (som utgjør 2,75 prosent av fondet).- Dette selskapet har levert oppmuntrende resultater i et bedret økonomisk klima. Denne utviklingen er også reflektert i salgstallene til Carlsberg, påpeker han.Bygger i riggBlant positive bidragsytere i måneden var Lufthansa, Novo Nordisk og Broadcom, mens Norsk Hydro bidro mest negativt bak Vestas Wind Systems.- I løpet av måneden fortsatte vi å bygge poster i noen selskaper, og da først og fremst i Applied Materials, Anglo American, Swatch og Northern Drilling. I tillegg kjøpte vi oss inn i amerikanske Thermo Fisher Scientific. Vi reduserte eller solgte ut flere mindre poster fordi vi ser bedre muligheter andre steder, eller simpelthen fordi de hadde nådd vårt kursmål, fortsetter Fjell.Blant disse er Danieli (italiensk selskap som produserer utstyr til metallindustrien), Philips Lighting og I.M. Skaugen.De fem største aksjene i Skagen Vekst-porteføljen er (per 30/11) Novo Nordisk (8,1 prosent), Samsung Electronics (6,6 prosent), Lonza Group (helse, Sveits, 5,7 prosent), DSV (industri, Danmark, 5,3 prosent) og Broadcom (teknologi, USA, 5,0 prosent).


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også