Slik unngår du julebaksmell

Magne Gundersen - Foto: Scanpix

1 av 6 frykter at de får dårlig råd i januar på grunn av for høyt juleforbruk.

En forbrukerundersøkelse Respons har gjort for SpareBank 1 viser at 18 prosent av de spurte frykter dårlig råd i januar. Til sammen 724.000 nordmenn ser for seg en økonomisk baksmell utpå nyåret.- Dette gjelder overraskende mange. Jeg skjønner at det kan være vanskelig å holde igjen, men det gir en dårlig økonomisk start på det nye året, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.Handelsnæringen regner med å omsette for over 56 milliarder kroner bare i desember. Medregnet rekordomsetningen på Black Friday og den økende netthandelen, vil årets julehandel runde 60 milliarder kroner med god margin.Ifølge undersøkelsen regner voksne nordmenn i år med å bruke 8.125 kroner ekstra til jul i gjennomsnitt, en økning på 3,6 prosent, eller 285 kroner, fra 2016.- Årets juleforbruk er nå det høyeste vi har sett i våre målinger. Jeg oppfordrer alle til å tilpasse forbruket til egen lommebok og sette av nok penger til de regningene som alltid dukker opp i januar, råder forbrukerøkonom Magne Gundersen.Fem tips for å unngå økonomisk baksmell:

  1. Ikke bruk mer penger enn du har
  2. Vær forsiktig med å handle på kreditt
  3. Sett av penger til regninger du vet kommer etter jul og nyttår.
  4. Kutt ned på forbruket til inntekter og utgifter er balansert
  5. Lag budsjett for neste år