Uvær i fjellet i Sør-Norge: - Kjør fredag eller vent til julaften

Det er kolonnekjøring og stengt på flere fjelloverganger i Sør-Norge grunnet sterk vind og snø i opptakten til julehelga. Været skal bli verre utover dagen.

Statens vegvesen  råder folk som skal over fjellet om å reise fredag eller vente til julaften.– Været skal bli dårligere og det kan bli stengt på flere fjelloverganger. Basert på varselet fra meteorologene, bør en finne seg et vindu før lille julaften eller rett og slett vente til selve julaften med å kjøre over, sier trafikkoperatør Ronny Sleire i Statens vegvesen til NRK .Kolonnekjøring og stengte fjellovergangerIfølge Veitrafikksentralen vest, er veien over Hardangervidda stengt, og vil trolig ikke åpne for trafikk før lille julaften. Også fylkesvei 53 fra Årdal til Tyin er stengt og det er innført kolonnekjøring på riksvei 52 over Hemsedalsfjellet, Fylkesvei 50 fra Hol til Aurland og riksvei 13 over Vikafjellet.På Haukelifjell har det vært kolonnekjøring siden midnatt. Ifølge NRK kan veien bli stengt på kort varsel.Statsmeteorolog ved værvarslinga på Vestlandet, Kristin Sæther, sier til kanalen at det er sendt ut obs-varsel for vanskelige kjøreforhold i fjellet. Ifølge Sæther vil været skifte til mildvær og regn utover fredagen.Mulig ekstremværEt lavtrykk i havet vil kunne gi storm og ekstremvær langs kysten på Vestlandet lille julaften. Sæther opplyser at meteorologene vurderer å varsle ekstremvarsel dagen før julaften, og at de overvåker situasjonen tett.Utover dagen lille julaften skal temperaturen synke, noe som kan skape vanskelige kjøreforhold.Stor snøskredfareLørdag har Norges vassdrags- og energidirektorat satt snøskredvarselet på rødt nivå – stor fare for snøskred – i Trollheimen, Romsdal, Sunnmøre, Indre Fjordane, Indre Sogn, Voss og Hardanger. Yr har sendt ut obs-varsel for disse stedene og melder at strømforsyning og kommunikasjon kan bli rammet.I tillegg varsles det om betydelig fare for snøskred flere steder i landet lille julaften.(©NTB)