Eriksrød har ståltro på Hydro

Gambak-revansj i julemåneden.

Personlig økonomi

Leif Eriksrød klarte en avkastning på 3,7 prosent for Alfred Berg Gambak i desember.Dermed slo han referanseindeksen, siden fondsindeksen på Oslo Børs steg 2,6 prosent.Likevel ble det et skuffende år for fondet. 2017-avkastningen på 11,3 prosent var et godt stykke bak referansens 17,1 prosent.Forvalteren har trukket frem mangelen på Telenor-aksjer som den største blemmen i året som gikk.Suveren over tidDe siste tre årene har dog Eriksrød slått børsen med god margin, det vil si med 16,4 vs. 11,7 prosent årlig snittavkastning.Over fem år er fondet enda lenger foran: 20,3 vs. 12,8 prosent i snitt per år.I desember trekker forvalteren frem BW Offshore, Norsk Hydro og Bakkafrost som de største vinnerne, mens laksetrioen Marine Harvest, Grieg Seafood og Lerøy Seafood trakk mest ned.I løpet av måneden solgte Eriksrød seg ned Sbanken, Marine Harvest og Subsea 7, men økte sine posisjoner i Statoil, BW Offshore og Yara.PGS rørte på segEnergi ble desember-vinneren blant delindeksene på Oslo Børs, godt hjulpet av oljeprisen og Statoil.- Det ble levert en rekke utbyggingsplaner for felt på norsk sokkel før nyttår, og dermed ble en del kontrakter offentliggjort samtidig. Aker Solutions kom godt ut av denne runden, og ble en av vinneraksjene i sektoren. Det er kjærkomment med en økning i ordreboken etter flere års nedgang, skriver Eriksrød. - PGS steg mest i prosent, men etter langvarig nedgang utgjør ikke dette så mye, legger han til.Er bull på HydroMaterialer ble børsens nest beste sektor i desember, anført av Norsk Hydro.- Aksjen var uforklarlig svak måneden før, og de sykliske aksjene gjorde dermed et raskt comeback. Svingningene i aluminiumsprisene betyr mye på kort sikt for aksjen, men vi er langsiktig positive til selskapet ettersom vi har stor tro på markedene hvor selskapet er posisjonert, fortsetter forvalteren.Hydro er også den desidert største posisjonen i Alfred Berg Gambak.Rally i IT-tapere Videre avsluttet mange mindre IT-selskaper 2017 sterkt, og den lille sektoren ble børsens tredje største positive bidragsyter i julemåneden.Eriksrød trekker frem «taperaksjer som Opera Software, REC Silicon og Thin Film Electronics».- For øvrig var det små utslag på sektornivå. Telekom var den eneste sektoren med negativt bidrag etter en liten nedgang for Telenor. Konsumsektoren var noenlunde flat, hvor nedgang for oppdrettsaksjene ble oppveiet av oppgang for Orkla, skriver han.Nøytral til aksjerAlfred Berg-forvalteren opprettholder anbefalingen om nøytralvekt i norske aksjer i sin taktiske allokering.- Prisingen er høyere enn normalt, men lave renter internasjonalt gjør at kapitalstrømmene fortsatt styres inn i aksjemarkedet. Sentimentet er positivt, noe som gjør at innvirkningen fra negative nyheter er kortvarig i aksjemarkedet, skriver han.De tre største investeringene i fondet er (per 31/12) Norsk Hydro (8,45 prosent), Aker BP (5,25 prosent) og DNB (5,02 prosent).

aksjefond
alfred berg
leif eriksrød
norsk hydro
marine harvest
statoil
Nyheter
Personlig økonomi