Holberg satser på Clas Ohlson

Forvalterne liker det de ser.

Holbergs nordiske aksjefond, Holberg Norden, klarte en avkastning på 3,8 prosent i desember.Til sammenligning var referanseindeksen VINX Benchmark Cap ned 0,1 prosent.I 2017 leverte fondet dermed 17,8 prosent avkastning, mens referansen endte opp 19,2 prosent.Brant seg på dørerInwido (dørprodusent basert i Bergen) trekkes frem som største, negative bidragsyter de siste 12 månedene.Valmet (finsk industri), Alfa Laval, Subsea 7, Novo Nordisk og Hoist Finance (svensk inkasso) bidro mest på den positive siden.De siste tre årene er fondet foran referanseindeksen, med 16,6 vs. 12,2 prosent gjennomsnittlig årlig avkastning.De siste fem årene leder fondet med sine 19,1 prosent avkastning i snitt per år, mot 18,3 prosent for referansen.Cash is king for ClasFondet, som forvaltes av Robert Lie Olsen og Tony Fimreite, tok inn Clas Ohlson som nytt selskap i porteføljen i desember.- Clas Ohlson har over tid generert en egenkapitalavkastning på over 20 prosent. Selskapet har ingen rentebærende gjeld, og er i netto kontantposisjon på 600 millioner svenske kroner, skriver forvalterne i månedsrapporten.De viser også til stabile driftsmarginer på 7-10 prosent over tid.- En kapitallett modell resulterer i en høy fri kontantstrøm for selskapet. I 2016 (avvikende regnskapsår) var fri kontantstrøm 91 prosent av resultat etter skatt, legger de til.De fem største investeringene i Holberg Norden (per 31/12) er Hoist Finance (8,0 prosent), Subsea 7 (7,8 prosent), International Petroleum (7,7 prosent), Valmet (7,5 prosent) og Vestas Wind Systems (7,5 prosent).