Alfred Berg forsiktig i fisk

Leif Eriksrød tok grep.

Leif Eriksrød måtte se Alfred Berg Gambak falle 1,7 prosent i januar.Det var svakere enn referanseindeksen, ettersom fondsindeksen på Oslo Børs falt 0,9 prosent.Utviklingen skjer etter et skuffende 2017, der avkastningen på 11,3 prosent var et godt stykke bak referansens 17,1 prosent.Forvalteren har trukket frem mangelen på Telenor-aksjer som den største blemmen i året som gikk.Opp i tre aksjerDe siste tre årene har dog Eriksrød slått børsen med god margin, det vil si med 14,9 vs. 10,3 prosent årlig snittavkastning.Over fem år er fondet enda lenger foran: 18,6 vs. 11,6 prosent i snitt per år.I januar trekker forvalteren frem BergenBio, Aker BP og BW Offshore som de største vinnerne, mens Norsk Hydro, Borregaard og Lerøy Seafood trakk mest ned.I løpet av måneden solgte Eriksrød seg helt ut av Sbanken, mens postene i Norsk Hydro, Borregaard, DNB, Marine Harvest og Lerøy Seafood ble tatt ned.På den andre siden økte fondet sine posisjoner i BW Offshore, Schibsted og Storebrand.De store bestJanuar ble en måned for de store aksjene på børsen, først og fremst Statoil, DNB og Telenor.- Ettersom disse store aksjene veier mer i hovedindeksen enn i fondsindeksen, ser vi dermed at tendensen fra i fjor har fortsatt så langt i år. De store selskapene gjør det bedre enn de små. De tre nevnte selskapene finner vi igjen i listen av sektorer som bidro mest i positiv retning, nemlig energi, finans og telekom, skriver Eriksrød.- Foruten oljeprisen er det lite konkret som har påvirket de andre sektorene. Det er nok en konsekvens at mye likviditet skal inn i aksjemarkedet på starten av året, og denne kapitalen søker store likvide selskaper, fortsetter han.Forsiktig i fiskPå sektornivå trakk konsum børsen mest nedover i januar.- I denne sektoren finner vi oppdrettsselskapene og Orkla. Det var rødt over hele linjen blant disse selskapene. Lavere laksepris enn forventet har gjort at inntjeningsestimatene har blitt justert videre ned. Vi har tatt ned eksponeringen i sektoren de siste månedene, og ser an utviklingen før vi øker på igjen, forklarer Eriksrød.Norsk Hydro fortsatte svingningene. Etter å ha vært blant de mest positive bidragsyterne i desember, var aksjen altså i motsatt ende i januar, slik at materialsektoren ble månedens største negative bidragsyter.- Vi skal vel ikke akkurat overtolke disse bevegelsene, men svingninger i råvareprisene forplanter seg raskt over i aksjekursene, konstaterer Eriksrød.De fem største investeringene i fondet er (per 31/1) Norsk Hydro (7,15 prosent), Aker BP (6,02 prosent), Yara (4,90 prosent), Subsea 7 (4,47 prosent) og Sparebank 1 SMN (4,30 prosent).