62 prosent av barna i aldersgruppen 8-19 år får lommepenger, viser en undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB i 2017.Alderen der flest barn får lommepenger er 12-15 år, der syv av ti får lommepenger.I aldersgruppen 15-18 år så får om lag halvparten lommepenger, mens 64 prosent i alderen 8-11 år får lommepenger.- Lommepenger er et ypperlig verktøy til å lære barna om fornuftig pengebruk. I dag er det mange barn som tror at bankkortet er en utømmelig pengekilde, sier forbrukerøkonom i DNB Silje Sandmæl.Beløpet vi gir kommer an på alderen til barnet. Dette får barna i lommepenger i uka i snitt:
  • 8-11 år: 63 kroner
  • 12-15 år: 127 kroner
  • 16-19 år: 261 kroner
Når vi gir barna våre lommepenger bør pengene følge med et ansvar for visse oppgaver, mener Sandmæl. Men ifølge undersøkelsen er det kun fire av ti av de som får lommepenger som må gjøre oppgaver i hjemmet.- Slik man får lønn for arbeid, bør det samme konseptet gjelde for lommepengene, sier forbrukerøkonomen.- Når du gir barnet ditt faste lommepenger som de selv må disponere lærer de seg impulskontroll, og at penger ikke er en utømmelig kilde. Hvis barnet går tom før det er tid for påfyll, så må du være streng og ikke gi mer, mener Sandmæl.