Mange nordmenn får trøbbel ved rentehopp

Aldri har nordmenn hatt mer gjeld, og aldri har rentene vært lavere. Renteøkning på over 1 prosentpoeng kan gi én av fem trøbbel med lånet, viser undersøkelse.

– Det er bekymringsfullt. Med dagens rekordlave renter burde de fleste av oss tåle en solid renteoppgang, noe som også er forutsetningen for å få boliglån, sier Nordeas forbrukerøkonom Elin Reitan.– Vi skal ikke se bort ifra at renten vil doble seg på sikt, legger hun til.Undersøkelsen som YouGov har gjort på oppdrag for Nordea, avdekker at 3 prosent av de 772 respondentene som har boliglån, ikke tåler en renteøkning ut over dagens nivå. 17 prosent oppgir å kunne tåle en renteøkning på 1 prosentpoeng eller mindre.Vel én av fem tåler en renteoppgang på mellom 1,5 og 3 prosentpoeng, mens nesten én av fem tåler en renteoppgang på mellom 3,5 og 5 prosentpoeng, ifølge undersøkelsen.Totalt deltok 1.036 personer i undersøkelsen.Bankene skal ikke innvilge lån med mindre låntakeren tåler en renteøkning på minst 5 prosentpoeng.I samme undersøkelse kommer det videre fram at over halvparten av respondentene med boliglån ikke har regnet på hva en renteoppgang vil betyr for økonomien deres.– Det er et paradoks at så mange medgir at de ikke tåler en renteoppgang, men ikke tar seg bryet å regne på hvordan en renteoppgang vil påvirke økonomien, sier Reitan.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også