Sjo er fortsatt bull på olje

Jarle Sjo har brukt børsfallet til å kjøpe, og drar frem sine favoritter.

Jarle Sjo og Odd Lillebostad melder om 0,85 prosent avkastning i DNB Norge i januar.Duoen endte dermed måneden godt foran referanseindeksen (Oslo Børs Fondsindeks), som gikk tilbake 0,9 prosent.Det siste året er DNB Norge opp 14,7 prosent, mens markedet har steget 14,4 prosent.Over tre og fem år har fondet en gjennomsnittlig, årlig avkastning på hhv. 9,6 og 10,2 prosent.Referanseindeksen har steget hhv. 10,3 og 11,4 prosent i snitt per år, viser en rapport Hegnar.no har fått tilgang til.Slapp Hydro-falletI rapporten trekker Sjo og Lillebostad frem Norwegian, Fjord1 og PGS som de mest positive bidragsyterne i måneden.Samtidig var det en fordel ikke å ha Norsk Hydro i porteføljen. Den indekstunge aksjen så rødt i januar.Generelt betraktes høy oljepris og økende interesse for oljeserviceaksjer som positivt for DNB Norge-porteføljen.Norwegian-smellNorwegian har fått en tøff start på februar. Er det å betrakte som en kjøpsmulighet?- Norwegian har mye gjeld, og det gjør det krevende å verdsette selskapet gitt den høye risikoen. Selskapet leverte trafikktall som var noe svakere enn ventet - på en dag hvor markedet falt kraftig. Da er det naturlig å se store svingninger i kursen, sier Sjo til Hegnar.no.- Selskapet har kraftig vekst i kapasiteten, noe som førte til økte kostnader i 2017. Mye av veksten i 2018 er på etablerte ruter, og da er det mulig å se kostnadene komme ned. Billettpriser har ifølge Easyjet fått et lite løft etter flere konkurser blant lavprisselskaper, legger han til.Fortsatt bull på oljeDu tok i januar litt gevinst i Aker BP. Har aksjen mer å gå på?- Statoil oppjusterte i dag reservene på Johan Sverdrup, og reduserte investeringskostnadene. Det er en god kombinasjon også for Aker BP. Selskapet er en stor investering for oss, og vi er positive til utviklingen fremover, svarer Sjo.Du er fortsatt grunnleggende bull på olje/oljeservice?- Oljeselskapenes manglende investeringsvilje vil kunne få store konsekvenser for oljemarkedet de neste årene. Etterspørsel etter olje er sterk, og det vil bli krevende å få økt oljeproduksjonen tilstrekkelig til å dekke etterspørselen. Oljeprisen er opp og oljeselskapenes kontantstrøm er kraftig økende. Bare se på Statoils resultater i dag , sier forvalteren.- Sterk kontantstrøm og fallende reserver vil føre til økte investeringer, noe service-selskapene vil dra nytte av. Aker Solutions rapporterte i dag en kraftig økning i ordreboken, føyer Sjo til.Har brukt tørt kruttHva har en aktiv forvalter som deg gjort de siste dagene? Har du vært aktiv?- Vi hadde en god del kontanter før nedturen, så vi benytter oss av svake dager til å investere, svarer Sjo, uten å komme nærmere inn på hvilke aksjer DNB Norge har investert i.Rentefrykten som har utløst børsfallet de siste dagene, er den reell?- Jeg er usikker på hva som er egentlig grunnen til børsfallet. Markedet har vært bra i veldig lang tid, og det er bare helt naturlig at man får en korreksjon. At den ble mer brutal, kan skyldes nye aktører i markedet som reagerer litt annerledes enn tradisjonelle aktører, sier DNB-forvalteren.- Pass deg for gjeldEr det grunn for investorer til å være forsiktige med høyt girede selskaper fremover?- Jeg vil råde alle investorer til å være forsiktige med selskaper med mye gjeld. Du får veldig god avkastning i gode tider, men nedsiden er mye større. Det er derfor det er viktig å ha en diversifisert portefølje, slik at risikoen blir optimal. For privatinvestorer kan det være en god idé å investere i fond istedenfor enkeltaksjer, for dermed å redusere selskapsspesifikk risiko, anbefaler Sjo.Hvordan tolker du turbulensen på børsene nå? Går det fort over, eller kan det vare?- Vanskelig å si. Vi tror som alle andre at dette er en korreksjon som vil kunne vare noen dager, men at markedet likevel vil bli bra i 2018. Veksten i global økonomi er bra, og selskapenes omsetning og resultat forventes å øke mye i år. Gitt noe høy prising av markedet, er det dog nedside dersom makro snur negativt, avslutter DNB-forvalteren.De fem største aksjene i DNB Norge-porteføljen er (per 31/1) Telenor (9,00 prosent vekt), Subsea 7 (6,46 prosent), Schibsted A (5,99 prosent), Statoil (4,99 prosent) og DNB (4,56 prosent).