Skagens nye oljefavoritt

Ser 30 prosent oppside.

Etter noen skrale år, har Skagen Vekst fått litt bedre skikk på avkastningen.I 2017 endte fondet opp 18,0 prosent, som riktignok var noe svakere enn 18,5 prosent for referanseindeksen (MSCI Nordic/MSCI All-Countries ex. Nordic), ifølge en månedsrapport.Kom skjevt utForvalter Øyvind Fjell har kommet skjevt ut i 2018 også.Januar endte med et fall på 1,8 prosent, mens referansen gikk tilbake 0,8 prosent.Russiske Sberbank (2,89 prosent av porteføljen) var den største positive bidragsyteren, mens Lufthansa (4,34 prosent), Samsung Electronics (6,3 prosent) og Norsk Hydro (3,61 prosent) var blant dem som tynget mest. Går vi lenger tilbake, ligger fondet fortsatt godt på etterskudd.Skagen Vekst har klart 9,2 prosent i snitt per år de siste tre årene, mot 10,4 prosent for referanseindeksen.Over fem år ligger fondet bak med sine 12,7 vs. 16,3 prosent gjennomsnittlig årlig avkastning.To IT-smellerAnsvarlig forvalter Øyvind Fjell forklarer mindreavkastningen i januar med IT-eksponeringen.- Både Broadcom (som utgjør 4,0 prosent av porteføljen) og Samsung trakk avkastningen ned i en sektor som ellers leverte gode resultater, skriver han.Fjell peker videre på litt gevinstsikring i et ellers høytflyvende Lufthansa etter den sterke avslutningen på 2017. - På den positive siden var det fortsatt svært gode resultater fra russiske Sberbank, delvis på grunn av rykter om salg av posten i tyrkiske Denizbank. TeliaSonera gjorde det også bra, etter varsel om sterk kontantstrøm og kostnadskontroll i 2. halvår av 2017, fortsetter forvalteren.Ny oljefavorittFjell trekker avslutningsvis frem at fondet gikk inn i et nytt selskap i januar: Royal Dutch Shell.- Shell drar nytte av økt oljepris, mens kostnadene fortsatt er i deflasjonsmodus etter nedturen. Vi ser over 30 prosent oppside for aksjen fra nåværende nivåer, skriver han.De fem største aksjene i Skagen Vekst-porteføljen er (per 31/1) Novo Nordisk (7,8 prosent), Samsung Electronics (6,3 prosent), Lonza Group (helse, Sveits, 5,6 prosent), DSV (industri, Danmark, 5,2 prosent) og Applied Materials (teknologi, USA, 4,9 prosent).